prawdop.
Patryk: Ze zbioru liczb{1,2....15,16} losujemy kolejno trzy razy po jednej liczbie ze zwracaniem i
oznaczamy kolejno x1,x2,x3/ Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, kiedy iloczyn x1*x2*x3 jest
liczbą podzielną przez 3.
| | 2765 | |
Zrobiłem to licząc zdarzenie przeciwne, wynik to P = |
| , |Ω| = 4096 |
| | 4096 | |
Ale chciałem zrobić dla treningu licząc bezpośrednio zdarzenie sprzyjające, ale coś mi nie
wychodzi, gdzieś popełniam błąd:
|A| = (5*11*11 + 5*5*11 + 5*5*5)*3! , za duża liczba wychodzi.
Według mnie mogą być trzy przypadki, będzie jedna, dwie lub trzy liczby podzielne przez "3" i
na dodatek zmieniać ich kolejność więc 3! bo kolejności sa rozróżnialne bo są zmienne x1, x2 i
x3, gdzie robię błąd?
28 mar 23:37
wredulus_pospolitus:
5*5*5 NIE JEST mnożone przez 3!

tylko przez 1
| | | |
5*5*11 i 5*11*11 NIE JEST mnożone przez 3!  tylko przez 3 (albo jak wolisz | = |
| | |
28 mar 23:42
Patryk: Już nie ważne pytanie, znalazłem w końcu w internecie to czego potrzebowałem

aż 4
przypadki...
28 mar 23:42
wredulus_pospolitus:
nie masz co permutować gdy masz 'podz przez 3' * 'podz przez 3' * 'podz przez 3'

bo to są
'trzy te same typy liczb'
28 mar 23:43
wredulus_pospolitus:
jakie 4 przypadki ... pitu pitu a nie 4 przypadki
28 mar 23:43
Patryk: Hmm... zrobiłem tak jak mówisz i wynik poprawny tylko dlaczego np. dla 5*5*5 będzie mnożenie
*1? Tutaj w tym zadaniu przestawiamy kolejnością liczby odróżniające je według:
podzielna/niepodzielna przez 3?
28 mar 23:46
wredulus_pospolitus:
I taka sugestia −−− jeżeli dajesz rozwiązanie na forum to zostawiaj w 'oryginalnej' wersji −−−
bez wymnażania ... bo w tej formie ni hu hu nie wiem czy dobrze czy źle policzyłeś pierwotnie
z przeciwnego.
28 mar 23:46
Patryk: Odpowiedź sprawdzona legitnie w internecie

niepewnego rozwiązania bym nie wrzucał
28 mar 23:48
wredulus_pospolitus:
kolejność losowania jest istotna.
rozróżniasz dwa typy liczb:
"podzielne przez 3"
"pozostałe"
permutując rozróżniasz tylko sytuacje gdy przedstawiasz miejscami liczby z różnych typów
28 mar 23:48
wredulus_pospolitus:
Analogiczne zadanie : mamy 5 chłopów i 4 dziewoje ... na ile sposobów można ustawić w szeregu
3 osoby, tak aby przynajmniej jedna z nich to była dziewoja.
28 mar 23:49
Patryk: Jeszcze jedno pytanie, skąd odróżnić, że tutaj w tym zadaniu ze względu, że są x1, x2, x3 ja
musze permutować ze względu na typ liczby(podzielnie lub nie przez 3) a nie ze względu na
powtarzalność poszczególnych cyfr czyli np. 123, 321, 213 itd czyli tak jak zwykle
permutujemy?)
28 mar 23:50
Patryk: Znów mnie uprzedziłeś

już rozumiem, dzięki wielkie
28 mar 23:51
wredulus_pospolitus:
ponieważ, tutaj licząc 5*11*11 liczysz:
'ile jest liczb podzielnych przez 3' * 'pozostałe' * 'pozostałe'
bez wymnożenia przez 3 (tylko w postaci 5*11*11 patrząc na kolejność)
mamy wszystkie sytuacje typu:
3,1,2
3,2,1
3,4,7
3,7,4
3,11,4
3,4,11
5,1,2
5,2,1
itd.
zauważ, że zarówno liczba 1 jak i 2 są w grupie 'pozostałe'
więc (trochę to naciągane, ale można tak to powiedzieć) 'permutacja' została już uwzględniona
tych dwóch elementów ze sobą w momencie pisania 5*11*11
28 mar 23:55