rachunek prawdopodobieństwa
Saya: Witam, można prosić o zrobienie zadanka? Kompletnie nie wiem co i jak ale zadanko musi być..
Ze zbioru cyfr {2,3,4,5} losujemy trzy razy po jednej cyfrze bez zwracania tworząc liczby
trzycyfrowe.
a) ile różnych liczb można ułożyć?
b) jakie jest prawdopodobieństwo, że ułożona liczba będzie podzielna przez trzy?
28 mar 20:48
ford:
a) 4*3*2 = 24 (zasada reguły mnożenia: pierwszą cyfrę na 4 sposoby, drugą na 3, ostatnią na 2)
b) Ω = 24
aby liczba była podzielna przez 3, musi zawierać (2,3,4) lub (3,4,5)
ze względu na (2,3,4) mamy 3! = 6 liczb
podobnie ze względu na (3,4,5)
A = 3! + 3! = 12
28 mar 20:59
Jerzy:
a) 4*3*2
b) jakie kombinacje są podzielne przez 3 ?
28 mar 21:00
salamandra: 4*3*2=24 − tyle możemy ułożyć różnych cyfr.
podzbiór z którego można ułożyć podzielną przez 3: {2,3,4} (chyba tylko tyle)
z tego podzbioru utworzymy 3! liczb = 6
niech ktoś potwierdzi w razie co
28 mar 21:01
salamandra: ach, zaopmniałem o (3,4,5)

, no to masz odpowiedź wyżej
28 mar 21:01
wredulus_pospolitus:
(a) |A| = 4*3*2 ... jak u poprzedników
(b) dzielimy cyfry na trzy grupy:
reszta 0 przy dzieleniu przez 3: {3},
reszta 1 przy dzieleniu przez 3: {4},
reszta 2 przy dzieleniu przez 3: {2 , 5},
aby liczba była podzielna przez 3, sumy jej cyfr muszą być podzielna przez 3.
Więc musi być zestaw: cyfra z resztą 0 ; cyfra z resztą 1 l cyfra z resztą 2
Stąd:
|B| = 1*1*2 * 3! = 12
28 mar 21:05
salamandra: wjechały reszty...
28 mar 21:06
wredulus_pospolitus:
tak robiąc masz większą szansę nic nie zgubić
28 mar 21:08
salamandra: hm, bo tu chodzi o to, że jak dzielimy, to np. 432, i dzielac np. pisemnie, to 4 da reszte 1, 2
da reszte 2, po zsumowaniu da 3, więc się podzieli na 3

bo nie widzę tego, pamiętam, że coś
podobnego robiliśmy, ale nie trawię tego troche "na chłopski rozum"
28 mar 21:13
Jerzy:
@ salamandra, wybierz kombinacje podzielne przez 3
28 mar 21:15
wredulus_pospolitus:
432 = 330 + 102 = 330 + 90 + 12 <−−− widzisz podzielność
28 mar 21:17
salamandra: no {2,3,4}, {4,3,5}
28 mar 21:18
salamandra: widzę
28 mar 21:18
wredulus_pospolitus:
a teraz dlaczego tak a nie inaczej wygląda podzielności przez 3
Mamy liczbę WXYZ którą można 'matematycznie' zapisać jako:
W*103 + X*102 + Y*101 + Z = W(9 + 1)3 + X(9+1)2 + Y(9 + 1) + Z =
= W + X + Y + Z + 9(........)
tak więc ... liczba postaci WXYZ będzie podzielna przez 3 (czy też przez 9) gdy suma cyfr,
czyli : W + X + Y + Z będzie podzielne przez 3 ( czy też przez 9)
28 mar 21:22