prawdopod
Patryk: Mam pytanie do tego zadanka:
2) Ze zbioru A = { 1,2,3,...,40 } losujemy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
dwóch liczb, których iloczyn jest:
podzielny przez 4
Czy tutaj ważna jest kolejność wylosowanych liczb i czy liczby mogą się powtarzać? Bo w
poleceniu jest tylko, że losujemy dwie liczby ale nie napisane czy różne/ czy mogą sie
powtarzać czy coś takiego i człowiek nie wie co robić
28 mar 20:43
salamandra: nie mogą się powtarzać, a kolejność zależy od tego jak Ω ułożysz, ale musisz się tego trzymać
Jesli mogłyby się powtarzać byłby dopisek, że ze zwracaniem czy coś
28 mar 20:44
Patryk: No nie bardzo, w innym zadaniu, bardzo podobnym bylo napisane ze losuje dwie rozne liczby a
tutaj nic takiego nie ma
28 mar 20:47
Patryk: I po drugie tez nie wiem co do kolejnosci losowania, czy jest ważna, w tym drugim zadaniu gdzie
mialem dopiske : rozne dwie liczby, kolejnosci nie uwzglednialem a tutaj patrzac na odpowiedzi
w internecie, kolejność jest uwzględniana
28 mar 20:49
salamandra: Może i niedoprecyzowane, ja na „chłopski rozum” bym w tym przypadku szedł droga ze jednak
losuje różne, ale powinno być doprecyzowane
28 mar 20:51
salamandra: spróbujmy:
najpierw założmy, że możemy wylosować takie same:
|Ω|=40*40=1600
kiedy iloczyn dwóch liczb jest podzielny przez 4?
układy: (parzysta, parzysta) = 20*20=400
(podzielna przez 4, nieparzysta)= 10*20*2=400
jaka jest odpowiedz?
28 mar 20:56
salamandra: jeśli różne to:
|Ω|=40*39=1560
(parzysta, parzysta)=20*19=380
(podzielna przez 4, nieparzysta)=10*20*2=400
o dziwo to samo
28 mar 21:05
Patryk: Tak, dobry, zrobiłem troche inaczej ale ten sam wynik
28 mar 21:44
salamandra: Może nie precyzowali bo wiedzieli ze wyjdzie to samo
28 mar 21:45
Patryk: Pewnie tak, lepiej żeby precyzowali na maturze
28 mar 21:46
salamandra: Byłoby odwoływanko
28 mar 21:48