funkcja liniowa
Milosz: Znajdź funkcję liniową f, która dla każdej liczby rzeczywistej r spełnia następujące dwa
warunki:
f(2r)=2f(r) − 1 i f(r+2)=4 + f(r)
28 mar 20:34
ICSP: r zamieniam na x.
Funkcja liniowa : f(x) = ax + b
f(2x) = a(2x) + b = 2ax + b
f(x + 2) = a(x+2) + b = ax + b + 2
W konsekwencji dostajesz układ równań:
2ax + b = 2(ax + b) − 1
ax + b + 2 = 4 + ax + b
Należy wyznaczyć a oraz b tak aby powyższe równości zachodziły dla dowolnego x.
28 mar 20:38
Milosz: Wszystko niby rozumiem, ale czy z a(x+2)+ b nie powinni wyjść ax + b +2a? W końcu mnożymy a
przez obie liczby w nawiasie.
28 mar 20:54
ICSP: Faktycznie powinno.
Mój błąd.
28 mar 20:57
Milosz: Ok. Wszystko wyszło ładnie. Dzięki
28 mar 20:58