log
f123: A, dawno logarytmow nie widzialem, a wiec podrzucam przykladowe zadanie maturalne z
logarytmow(p. rozszrz.)
| | log8 | | 1 | |
Wiedzac, ze a = |
| i b = |
| oblicz wartosc wyrazenia 274a + 163b. |
| | log81 | | log64 | |
Wynik podaj w jak najprostrzej postaci
28 mar 20:04
ICSP: | | log(8) | | 3 | |
a = |
| = log81(8) = log34(23) = |
| log3 2 |
| | log(81) | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
b = |
| = log64(10) = log43(10) = |
| log4 (10) |
| | log(64) | | 3 | |
Reszta to proste działania na potęgach.
28 mar 20:11
f123: Zaznacze, ze odpowiedz to liczba naturalna
28 mar 20:19
najprostszej: 👈🏼
28 mar 21:19
a7:
b=log
210
16
27
4a=3
12a=3
log814*12=8
3
16
3b=2
4*3b=2
12b=2
log2102=100
28 mar 21:57
f123: @a7
29 mar 00:13
a7:
29 mar 11:35