Położenie prostych
Ilop: Zbadać wzajemne położenie prostych k i l
| | ⎧ | x=1−3t | |
| k: | ⎨ | y=1+t |
|
| | ⎩ | z=4+2t | |
| | ⎧ | x=−2−6s | |
| l: | ⎨ | y=3+3s |
|
| | ⎩ | z=6+4 | |
28 mar 19:47
Des:
wektor kierunkowy prostej k: k→ = (−3,1−2)
punkt na prostej (dla t=0) K=(1,1,4)
wektor kierunkowy prostej l: l→ = (−3,1−2)
punkt na prostej (dla s=0) L=(−2,3,6)
Czy są równoległe?
Tak, jeśli k→ x l→ = 0 ( ≠0 ←nie)
Czy są prostopadłe?
k→ ◯ l→ = 0 ← tak ( ≠0 ←nie)
Skośne? Tak, jeśli powyższe nie zachodzi
Leżą na wspólnej płaszczyźnie?
KL→ = (1,2,8)
KL→◯(k→ x l→) = 0 ← tak ( ≠0 ←nie)
28 mar 21:57
Des: Źle spojrzałem
*KL→ = (−3,2,2)
28 mar 22:16
Mila:
Popraw zapis prostej l.
28 mar 22:19
Des: edit 2:
*l→= (−6,3,4)
28 mar 22:21
Des: Nawet wektor prostej k źle przepisałem...
k
→=(−3,1,2)
Więcej nie poprawiam
28 mar 22:25