matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trudne zadanie
kubsde:
Sprowadź do możliwie najprostszej postaci wyrażenie: 1/x
2
− x
2
dla x =
√
a
2
+1
−a poprawna odpowiedź to 4a
√
a
2
+1
28 mar 18:53
PW:
1
1
1
(1) (
)
2
− x
2
= (
− x)(
+ x)
x
x
x
1
1
√
a
2
+1
+ a
=
=
=
x
√
a
2
+1
− a
(
√
a
2
+1
− a)(
√
a
2
+1
+ a)
√
a
2
+1
+ a
=
=
√
a
2
+ 1
+ a.
a
2
+1−a
2
Mamy więc:
1
(2)
=
√
a
2
+ 1
+ a,
x
(3) x =
√
a
2
+ 1
− a. Podstawienie (2( i (3) do (1) daje odpowiedź.
28 mar 19:25
kubsde:
Dziękuję
28 mar 19:39