pochodna, zadanie optymalizacyjne
PilnyUczen: Mam pytanie czy w tym zadaniu mogę skorzystać ze wzoru na pochodna złożona?
1.Rozpatrujemy wszystkie stożki, których przekrojem osiowym jest trójkąt o obwodzie 20.
Oblicz wysokość i promień podstawy tego stożka, którego objętość jest największa. Oblicz
objętość tego stożka.
28 mar 17:23
wredulus_pospolitus:
A jaką postać funkcji objętości stworzyliśmy
28 mar 17:32
salamandra: L=20
2l+2r=20
l+r=10
l=10−r
H
2+r
2=(10−r)
2
H
2+r
2=100−20r+r
2
H
2=100−20r
H=
√100−20r
| | 1 | | 1 | |
V= |
| *Pp*H= |
| *πr2*√100−20r |
| | 3 | | 3 | |
f(r)=r
2*
√100−20r=
√100r4−20r5
omijamy pierwiastek
−20r
5+100r
4=g(r)
g'(r)=−100r
4+400r
3
−100r
4+400x
3=0
−100r
3(r−4)=0
r=0 v r=4
max dla r=4
wtedy H=
√100−80=
√20=2
√5
nie jestem pewien, więc niech ktoś potwierdzi/poprawi
28 mar 17:34
f123: Mozesz, ale pytanie po co?
28 mar 17:43
salamandra: | | 1 | | 32√5 | |
A, no i objetosc to oczywiście V= |
| *π*16*2√5= |
| , ale tak jak mówię, nie jestem |
| | 3 | | 3 | |
pewien, więc ktoś sprawdzi najwyżej
28 mar 18:42
xyz: korzystaj, jesli umiesz ja wyliczyc, to jak najbardziej popieram.
Przy podstawianiu nowej funkcji
np. jak mamy f(x) = √x2+4x+1
i robimy
g(x) = x2+4+1
to wypada wg mnie dopisac
cos w stylu
"Funkcja g(x) osiaga ekstrema dla tych samych argumentow
co funkcja f(x), jedynie wartosci tych ekstremow beda inne".
28 mar 19:54
f123: @xyz oczywiscie, komentarz na maturze jak najbardziej wskazany
28 mar 19:58
Mila:

Nie wiem, czy mniej liczenia, ale można uzależnić V od H
2l+2r=20
l+R=10
l
2=H
2+R
2
(10−R)
2=H
2+R
2
100−20R+R
2=H
2+R
2
100−20R=H
2
100−H
2=20R
| | 1 | | π | | 100−H2 | |
V(H)= |
| π*R2*H= |
| *( |
| )2*H |
| | 3 | | 3 | | 20 | |
spróbuj tak dokończyć, będzie bez pierwiastka.
28 mar 20:34
salamandra: też nad tym właśnie myślałem, ale juz mi sie nie chciało zmieniać, mam nadzieję, że wyszlo
dobrze
28 mar 20:35