maturka
f123: Dla maturzystów
Wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji
f(x) = 2(3xos
2x + 1)
2 − 12(3cos
2x + 1) + 16, gdzie x ∊ R
Powodzenia
28 mar 17:21
f123: w pierwszym nawiasie => cos*
28 mar 17:22
ford:
złożeń funkcji − póki co − nie ma na maturze (nawet R)
cos2x+1 = t, gdzie t∊<1;2>
f(t) = 2t2−12t+16
f'(t) = 4t−12
f'(t) = 0 ⇔ 4t−12 = 0 ⇔ t=3
t ∊ (−∞; 3) − malejąca
t ∊ (3; +∞) − rosnąca
fmax = f(1) = 2−12+16 = 6
fmin = f(2) = 8−24+16 = 0
28 mar 17:25
f123: zadanie z probnego arkusza maturalnego
28 mar 17:27
f123: przy okazji, zla odpowiedz
28 mar 17:30
wredulus_pospolitus:
czyli masz de facto:
2t
2 − 12t + 16 tak

f(t) = 2(t
2 − 6t + 8) = 2(t−4)(t−2)
minimum dla t = 3 (poza dziedziną) ... no to patrzymy, że f(t) maleje w przedziale t∊(−
∞ ; 3)
... więc najmniejsza wartość będzie dla t=2 gdy uwzględniamy dziedzinę)
stąd cos
2x = 1 −−−> cosx = ± 1
28 mar 17:35
PW: Nie podoba mi się to rozwiązanie. Skoro podstawiłeś cos2x + 1 = t, czyli założyłeś, że
t∊<1, 2>, to nie możesz pisać
f'(t) = 0 ⇔ t = 3, bo 3 nie należy do dziedziny funkcji f.
28 mar 17:36
wredulus_pospolitus:
tfu
ford ... t =
3cos
2x + 1

Zasugerowałem tym co Ty napisałeś
28 mar 17:36
wredulus_pospolitus:
t = 3cos
2x + 1 −−−> t ∊ <0 ; 4>

więc t
min = 3 należy do tego przedziału

więc mamy:
f(0) = ...
f(3) = ...
f(4) = ...
28 mar 17:37
Gangster: t = 3cos2x + 1 −−−> t ∊ <0 ; 4> nie powinno byc <1, 4> ?
28 mar 17:40
Gangster: uciekł mi kwadrat ale mialem na mysli 3cos2x +1
28 mar 17:40
wredulus_pospolitus:
fakt
28 mar 17:41
wredulus_pospolitus:
Dobra ... zbierając wszystko do kupy:
t = 3cos
2x + 1 −−−> t ∊ < 1 ; 4>
| | 2+4 | |
f(t) = 2t2 − 12t + 16 = 2(t−2)(t−4) −−−> twierzchołka = |
| = 3 ∊ Df |
| | 2 | |
f(1) = ... (maksymalna)
f(3) = ... (minimalna)
f(4) = 0
28 mar 17:46
ford:
właśnie.. próbnego
to co jest na próbnej niekoniecznie jest na właściwej (majowej)
28 mar 18:06