Jozin: Mam naszkicować wykres wielomianu w,a następnie rozwiązać nierówność:
W(x)=(1-x)3(x+2)2(5-x)(x-4)2(3-2x)2<0
Jak byście to rozwiązali to prosił bym bardzo o wytłumaczenie jak co powstało
19 lis 17:30
Mycha: z tej postaci bardzo latwo naszkicowac wykres. najpierw trzeba znalezc wszytkie miejsca
zerowe.
wiec tak
pierwszy nawias (1-x)
3 z tego mamy jedno potrojne miejsce zerowe: x=1
z drugiego podwojne x= -2
z trzeciego x=5
z czwartego podwojne x=4
z piatego podwojne x=3/2
wykres zaczynamy z prawej strony od gory. potem przechodzi w x=5 na wartosci ujemne,
dalej "odbija" sie od osi OX w x=4, nastepnie odbija sie w x=3/2, potem przechodzi na
dodatnie w x=1 i odbija sie w 3/2. Narysuj to i odczytaj z wykresu dla jakich x funkcja
jest mniejsza od 0 a dzieki temu zweryfikuje tez mniej wiecej czy dobrze narysowales
19 lis 17:38
pipi:
miejsca zerowe to
x= 1 x= - 2 x= 5 x = 4 x = 3/2
zaznacz miejsca na osi i poprowadź szkic wykresu
taką falista ( niby sinusoidką

zaczynajac od góry od prawej strony przez 5 w dół do 4
w 4 zostajemy pod osia wyginamy do 3/2 i znowu zostajemy pod osią i wyginamy do 1
przez jedynke przechodzimy nad oś do 2 i w 2 zostajemy nad osią
i wyginamy do góry i tyle

teraz odczytujemy rozwiązania w tych przedziałach,
dla których wykres jest pod osia czyli
x ∈(1, 3/2) U ( 3/2,4) U (4, 5)
19 lis 17:42
Jozin: dziękuje ci bardzo
19 lis 17:42
pipi:
Polega to na tym ,że jeżeli dochodzisz do miejsca zerowego gdzie
potęga jest parzysta to nie przechodzimy na druga stronę przez to miejsce
a jeżeli potęga dla tego miejsca jest nieparztysta to przechodzimy przez oś
na drugą stronę (( wiesz już

? )
19 lis 17:45
Jozin: teraz to już rozumiem
19 lis 17:51
%3Cpre%3E%3Cb%3EJozin%3A%3C%2Fb%3E%20teraz%20to%20ju%C5%BC%20rozumiem%0A%3C%2Fpre%3E
19 lis 17:52
pipi:
Cieszymy się

Mycha z pewnoscia teZ
19 lis 17:52
Jozin:
19 lis 17:52