kombinatoryka
Maciek: Ile można utworzyć liczb pięciocyfrowych, w zapisie których tylko cyfry pierwsza, trzecia
i piąta są identyczne?
28 mar 16:15
salamandra: 729
28 mar 16:27
salamandra: Ale nie jestem pewiwn
28 mar 16:27
lola456: _
9 * 9 * 1 * 9 * 1 = 93
Pierwszą cyfrę w liczbie możemy wybrać na 9 sposobów.
Na pozycji o numerze 3 i 5 musimy wstawić dokładnie tę samą cyfrę, więc mamy po 1 możliwości.
reszta cyfr może zostać wybrana na 10 − 1 = 9 sposobów.
28 mar 16:30
Gangster: salamnadra ile % cel na mature? oczywiscie o R mowie
28 mar 16:48
wredulus_pospolitus:
lola ... źle ... dopuszczasz możliwość powtórzenia się pierwszej lub drugiej cyfry jako
czwartej

9*9*1*
8*1
czyli:
9 −−− dowolna (ale nie '0')
9 −−− dowolna (z '0'), ale nie taka co pierwsza cyfra
1 −−− ta co pierwsza cyfra
8 −−− dowolna (z '0') ale nie ta co pierwsza czy też druga cyfra
1 −−− ta co pierwsza cyfra
28 mar 16:49
salamandra: 60 niezbędne minimum
28 mar 16:50
Mila:
AXAYA
A∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
9*9*1*8*1=648
28 mar 17:53