Udowodnij, że ABCD jest równoległobokiem
Elena:

Okręg s1 i s2 przecinają się w punktach A i P. Prosta AB jest styczna do s1 w A, a prosta CD
jest
równoległa do AB i przechodzi przez punkt P, przy czym punkty B i C leżą na okręgu s2, a punkt
D na
okręgu s1. Udowodnij, że ABCD jest równoległobokiem.
(wiem, że rysunek nie jest dokładny)
Niestety nie mam pomysłu na to zadanie

Jakaś wskazówka jak można to udowodnić?
28 mar 15:59
ite:
Najpierw pokaż, że APCB jest trapezem równoramiennym czyli kąty przy dłuższej podstawie ma
równe.
Potem wykaż, że również <PAB i <PDA są równe.
28 mar 16:41
Elena: Czy na to, że APCB jest trapezem równoramiennym wystarczy wskazać, że kąt DPA= PAB (bo są
naprzeciwległe) oraz z własności czworokąta wpisanego w okrąg, suma jego przeciwległych
kątów jest równa 180?
28 mar 19:45
ite: W okrąg można wpisać trapez jedynie równoramienny. Więc jeśli wiemy, że czworokąt można wpisać
w okrąg i jest trapezem, to jest to trapez równoramienny. Stąd miary kątów przy dłuższej
podstawie są równe.
Pozostaje jeszcze pokazać, że miary <PAB i <PDA są równe. Rysunek jest niedokładny, a to nie
pomaga.
28 mar 20:34
Elena: Narysowałam dokładniejszy rysunek, na innej stronie, i wynika, że będzie to trójkąt
równoboczny.
W trójkącie APD wynika, że kąt DPA= α tak jak kąty PAB i CBA. Jednak nie mam pomysłu jak
udowodnić, że dwa pozostałe kąty w trójkącie też są równe α
29 mar 00:07
ite:

AS promień okregu O
1
DP cięciwa okręgu
AS
1⊥AB
AB ||DC
AF⊥DP
|DF|=|FP|
ΔADF≡ΔAFP → |<ADP|=|<DPA|
ΔADP równoramienny
29 mar 09:50
Elena: Dziękuje!
29 mar 11:37