planimetria
salamandra:

W trójkącie ABC miara kąta ACB jest dwa razy większa od miary kąta CAB. Dwusieczna kąta ACB
dzieli trójkąt ABC na dwa trójkąty. Uzasadnij, że co najmniej jeden z otrzymanych trójkątów:
a) jest równoramienny,
b) jest podobny do trójkąta ABC.
a)
|AM|=|CM|, bo kąty przy podstawie są równe, więc ten trójkąt jest równoramienny
b) w ΔABC
β=180−3α
wΔMBC
γ=180−α−β=180−α−(180−3α)=2α
więc trójkąty MBC i ABC podobne na mocy cechy kąt−kąt.
Jest ok?
28 mar 15:23
wredulus_pospolitus:
jest ok ... niepotrzebnie wyznaczasz β
trójkąt ABC ma kąty: α, β, 2α
trójkąt CBM ma kąty: α, β, γ
stąd y = 2α
28 mar 15:27
salamandra: no w sumie ta

dzieki
28 mar 15:27