szeregi potęgowe
lola456: Oblicz sumę szeregu liczb wykorzystując odpowiednio dobrany szereg potęgowy.
| 1 | | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | |
| − |
| + |
| − |
| + |
| +... |
| 2 | | 4 | | 8 | | 16 | | 32 | |
Nie wiem za bardzo jak ująć to w szereg, jedyne co wymyśliłam to:
| | (−1)n + 1 * n | |
Σn = 1 |
| xn |
| | 2n | |
Czy ktoś mógłby naprowadzić mnie na właściwą drogę oraz odpisać sposób w jaki rozwiązuje się
takie zadania? Serdecznie dziękuję za pomoc.
28 mar 12:39
Adamm:
| | (−1)n+1*n | |
= ∑ |
| = ∑ −n*xn, gdzie x = −1/2 |
| | 2n | |
28 mar 12:43
Adamm:
| | 1 | | 1 | |
∑ −nxn = −x ∑ nxn−1 = −x ∑ (xn)' = −x (∑ xn)' = −x ( |
| )' = −x |
| |
| | 1−x | | (1−x)2 | |
28 mar 12:44
lola456: A skąd bierze nam się to przejście do −nxn ? trzeba sobie to jakoś rozpisać, czy np. za x
podstawić tą −1/2?
28 mar 12:45
Adamm: trzeba podstawić
28 mar 12:59
lola456: OK. Dziękuję bardzo za szybką i konkretną odpowiedź

Pozdrawiam
28 mar 13:03
lola456: A gdy mam zaleźć podobną sumę:
to będzie to wyglądało tak:
i jak z tego policzyć sumę?
28 mar 13:27
28 mar 14:26
ICSP: Jest też funkcja która zajmuje się takimi sumami.
Nazywamy ją polilogarytmem.
28 mar 14:54
lola456: Dziękuję bardzo za pomoc
28 mar 16:33