matura
f123: Kolejne zadanie maturalne z wielomianów.
Wielomian W ma postac W(x) = x5 + a4x4 + a3x3 + a2x2 + a1x, gdzie a4, a3, a2, a1 sa
pewnymi liczbami rzeczywistymi. Wiedzac dodatkowo, ze W(2) = 2, W(4) = 4, W(6) = 6, W(8) = 8,
oblicz W(10)(bez wyznaczania wspolczynnikow a4, a3, a2, a1)
28 mar 11:56
ZKS:
Niech Q(x) = (x − 2)(x − 4)(x − 6)(x − 8), wtedy:
Q(2) = Q(4) = Q(6) = Q(8) = 0.
Zauważamy, że W(x) = xQ(x) − x, więc
W(x) = x(x − 2)(x − 4)(x − 6)(x − 8) − x
W(10) = 10(10 − 2)(10 − 4)(10 − 6)(10 − 8) − 10 = 3830.
28 mar 12:27
f123: 
, maturzysta?
28 mar 12:28