O ile kwadrat liczby
Pawlo: O ile kwadrat liczby √32 + √2 jest większy od kwadratu liczby √32 − √2
28 mar 11:33
f123: (
√32 +
√2)
2 = 32 + 2
√32*2 + 2 = 34 + 2
√64 = 34 + 2 * 8 = 50
(
√32 −
√2)
2 = 32 − 2
√32*2 + 2 = 34 − 2
√64 = 34 − 2 * 8 = 18
50 − 18 = 32
28 mar 11:38
ite: Skorzystaj ze wzoru na różnicę kwadratów.
28 mar 11:39
ite: Moj sposób naprawdę jest krótszy!
28 mar 11:41
f123: @ite faktycznie
28 mar 11:42
ite: warto być leniwym ( czasami : )
28 mar 11:43
f123: @ite ciekawe jak wykorzystasz zaoszczedzony czas
28 mar 11:45
ICSP: √32 + √2 = 5√2
√32 − √2 = 3√2
(5√2)2 − (3√2)2 = 2(25 − 9) = 32
28 mar 13:06
ite: czyli można jeszcze krócej : )
28 mar 16:55
wredulus_pospolitus:
Czy ja wiem czy 'krócej' ... dwie dodatkowe linijki na początku
28 mar 16:57