Matura
f123: Matura

Wyznacz parametr a (a ∊ R), dla ktorego wielomian w(x) = x
3 − ax + a − 1 ma ujemny pierwiastek
dwukrotny. Dla wyznaczonej liczby a oblicz pierwiastki wielomianu w
28 mar 11:25
f123: Oczywiscie zadanie bardzo proste
28 mar 11:30
salamandra: | | 3 | |
Dla |
| ? Zanim dodam rozwiazanie |
| | 4 | |
28 mar 11:40
f123: dokladnie, ale to nie jest koniec zadania
28 mar 11:42
salamandra: Wiadomo, aktualnie na dworzu jestem, ale policzyłem pochodna i zrobiłem układ równań, że
x3−ax+a−1=0
3x2a=0
28 mar 12:03
f123: @salamandra mozna tez pogrupowac, albo zauwazyc cos innego
28 mar 12:35
salamandra: No to nie mam pomysłu oprócz pochodnej, chyba ze podpowiedziałbys bardziej
28 mar 12:39
salamandra: Chyba ze x3−1 rozbić?
28 mar 12:40
ZKS:
x3 − ax + a − 1 = x3 − 1 − ax + a
Coś widać?
28 mar 12:52
salamandra: (x−1)(x
2+x+1)−a(x−1)=(x−1)(x
2+x+1−a)
x=1 v x
2+x+1−a
żeby był pierwiastek dwukrotny to Δ=0
Δ=1−4(1−a)=1−4+4a=4a−3
28 mar 12:55
f123: Albo zauwazyc, ze W(1) = 0
28 mar 12:57
ZKS:
Jeszcze pierwiastki do wyliczenia i wszystko będzie.
28 mar 13:03
ICSP: Patrzymy kiedy zeruje się wyróżnik tzn liczymy wyznacznik macierzy:
|1 0 −a a−1 0|
|0 1 0 −a a−1|
|3 0 −2 0 0 |
|0 3 0 −2 0 |
|0 0 3 0 −a |
Po obliczeniu wychodzi −4a
3 + 27(1−a)
2
| | 3 | |
Stosowne równanie daj zatem a = 3 v a = |
| |
| | 4 | |
Pierwsza opcja odpada ze względu na regułę znaków Kartezjusza
Powstaje wielomian
który może być zapisany w postaci
28 mar 13:42
salamandra:
28 mar 13:43