Funkcja
Lolek: Wyznacz wartości parametru k ,dla których dziedziną funkcji :
f(x)=
√(1−k2)x2+(k−1)x+1 jest zbiór liczb rzeczywistych.
Generalnie to rozumiem jak zrobić ale dlaczego delta ma być mniejsza bądź równa 0.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
28 mar 09:33
Jerzy:
Gałęzie skierowane do gór i wartości nieujemne:
1) 1 − k2 > 0
2) Δ ≥ 0
Osobno sprawdź k = 1 i k = −1
28 mar 09:48
Jerzy:
Oczywiście Δ ≤ 0 , bo może być co najwyżej jedno miejsce zerowe
28 mar 09:52
f123: @Jerzy dokladnie
28 mar 11:03
Lolek: Super dziękuje bardzo , tylko właśnie nie rozumiem dlaczego co najwyżej jedno miejsce zerowe
28 mar 11:09
Jerzy:
Gdyby były dwa miejsca zerowe, to trójmian przyjmowałby też wartości ujemne.
28 mar 11:14
Lolek: Aaa no tak faktycznie , dziękuję !
28 mar 11:19