prawdopod.
Patryk: Do pustej urny włożono 8 kul białych i 4 czarne a nastepnie wylosowano bez zwracania 5 kul.
Jakie jest prawdopodobieństwo że stosunek liczby kul białych do liczby kul czarnych w urnie
uległ zwiekszeniu?
Żeby stosunek się zwiększył musze wylosować min. 3 kule czarne więc możlwie sprzyjające
zdarzenia to: {b,b,c,c,c} lub {b,c,c,c,c}
| | 14 | |
W odpowiedziach jest P(A) = |
| , która wersja jest prawidłowa, moja czy ta w książce? |
| | 33 | |
27 mar 23:17
wredulus_pospolitus:
Twoje założenie jest nieprawidłowe
wystarczy że wyciągnięto 3 białe + 2 czarne
w urnie zostaje więc 5 białych i 2 czarne −−− białe stanowią wtedy 250% liczby czarnych,
gdzie startowaliśmy z poziomu 200%
27 mar 23:24
wredulus_pospolitus:
| | 19 | |
Ale wtedy to wychodzi P(A) = |
| |
| | 33 | |
27 mar 23:29
Patryk: Ale w sumie jak wyciągnę 2 białe i 3 czarne to stosunek też się zwiększy
27 mar 23:42
wredulus_pospolitus:
Ale to rozpatrujesz ... nie rozpatrzyłeś tylko {b,b,b,c,c}
27 mar 23:43
Patryk: | | 19 | |
Aaa rozumiem, czyli z tych 3 możliwych zdarzeń wychodzi |
| ? Czyli Pan Kiełbasa znów się |
| | 33 | |
pomylił
27 mar 23:44
salamandra: jak rozpatrywałbym kolejność to |Ω|=12*11*10*9*8?
27 mar 23:44
wredulus_pospolitus:
tak salamandra
27 mar 23:45
wredulus_pospolitus:
|A| = 10* 8*7*6*4*3 + 10* 8*7*4*3*2 + 5* 8*4*3*2*1
27 mar 23:46
salamandra: teraz sprzyjające:
1) (b,b,b,c,c)− i teraz prawdopodobieństwo ich wyciągnięcia?
27 mar 23:47
Patryk: Chwila, ale jak mam zdarzenie, że wezme z urny 4 czarne i 1 białą to w urnie zostanie mi 0
czarnych i przy liczeniu stosunku dzieliłbym tak jakby przez 0, więc może ten przypadek
odpada?
27 mar 23:47
f123: @Patryk stosunek wtedy bedzie 8 : 0
27 mar 23:49
wredulus_pospolitus:
Patryk ... stosunek wzrósł do 'nieskończoności

Aby odpowiedź Kiełbasowa była prawidłowa, powinniśmy byli wziąć TYLKO {b,b,b,c,c} pod uwagę, a
to nie jest jedyna możliwość
27 mar 23:50
wredulus_pospolitus:
Aaaaa ... już wiem ... jebnęli się w ... treści zadania
| | 19 | | 14 | |
P(A) = |
| −−−> P(A') = |
| |
| | 33 | | 33 | |
27 mar 23:51
f123: @wreduluspospolitus nie wiem czy mozna ufacv odpowiedziom w kielbie, sporo bledow tam jest...
27 mar 23:51
27 mar 23:51
Patryk: Fakt

tam stosunek jest czarnych do białych
27 mar 23:52
salamandra: Jak to cholerstwo rozpisać uwzględniając kolejność? Tak się pewnie z tego rachunku poczułem i
znowu pustka
28 mar 00:00
wredulus_pospolitus:
No to ładnie Patryk −−− i jak tu maturzyście ufać skoro tyle błędów przy czytaniu popełnia
28 mar 00:02
wredulus_pospolitus:
Salamandra −−− patrzaj 23:46
tam jest kolejno:
{b,b,b,c,c} + {b,b,c,c,c} + {b,c,c,c,c}
28 mar 00:02
wredulus_pospolitus:
A cała trójka 'opanowała' zadanie z "Magdowymi kartami" z dnia dzisiejszego
28 mar 00:04
salamandra: W momencie jak Jerzy nawet napisał, że się poddaje to nawet się nie podejmowałem

Wiem, ze trzeba to zsumować, ale skąd żeś pan wziął 10
28 mar 00:09
wredulus_pospolitus:
| | | | | |
10 −−−> | albo jak wolisz | wybór dwóch miejsc (trzech miejsc) dla danego |
| | | |
koloru kul
28 mar 00:11
wredulus_pospolitus:
| | | |
naotmiast 5 to oczywiście nic innego jak | |
| | |
28 mar 00:12
wredulus_pospolitus:
Jerzy się poddał bo chciał 'poprawić' swój zapis i po prostu oba przypadki zapisać 'jako jeden'
(nie używać znaku + )
28 mar 00:13
salamandra: A No właśnie, tego nie wiedziałem jak ugryźć, a reszta to po prostu możliwości wyboru białej na
8 sposobów potem 7 itp?
28 mar 00:14
wredulus_pospolitus:
dokładnie
28 mar 00:15
Mila:
1) Do pustej urny włożono 8 kul białych i 4 czarne a następnie wylosowano bez zwracania 5 kul.
Jakie jest prawdopodobieństwo że stosunek liczby kul czarnych do liczby kul białych w urnie
uległ zwiększeniu?
Losowanie 5 kul ze zbioru 12 kul
| | 4−0 | | 4 | | 1 | |
1) 5B,0C s= |
| = |
| > |
| |
| | 8−5 | | 3 | | 2 | |
| | 4−1 | | 3 | | 1 | |
2) 4B,1C s= |
| = |
| > |
| |
| | 8−4 | | 4 | | 2 | |
| | 4−2 | | 2 | | 1 | |
3) 3B,2C s= |
| = |
| < |
| |
| | 8−3 | | 5 | | 2 | |
..
A − wylosowano 5 ku lbiałych lub 4 kule białe i jedną czarną
| | | | 56+4*70 | | 336 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | | | 8*9*11 | | 8*9*11 | |
28 mar 00:15
Mila:
Rozwiąż zadanie w podobny sposób wg pierwszej treści i podaj wynik.
28 mar 00:16
salamandra: Mila od razu wiedziała jaka winna być treść
28 mar 00:17
wredulus_pospolitus:
Bo Milusia ma w główce treść każdego zadania Kiełbasowego
28 mar 00:18
salamandra: Dlaczego w P(A) tak jakby pomijasz w ogóle wybór czarnych i rozpatrujesz tykko wybór białych,
28 mar 00:19
wredulus_pospolitus:
Bo ona liczy przypadek przeciwny do tego co liczyliśmy (a to co powinno było sie liczyć)
| |
oznacza wylosowanie 5'ciu kul białych i 0 czarnych. |
| |
28 mar 00:21
wredulus_pospolitus:
Wtedy stosunek czarnych do białych wzrośnie
28 mar 00:21
salamandra: Tak tak wiem, ale dlaczego 0 czarnych skoro w owym losowaniu będą wylosowane 3 czarne.
28 mar 00:21
wredulus_pospolitus:
| | | | | |
Drugi przypadek rozpatrywany to | * | czyli 4x białe + 1x czarna |
| | | |
28 mar 00:22
salamandra: Nie było pytania..
28 mar 00:23
wredulus_pospolitus:
NIE

Mila napisała POPRAWNĄ treść zadania z której wynika że chcemy losować minimum 2 razy więcej
białych niż czarnych.
28 mar 00:23
salamandra: Przez chwile mi coś strzeliło do głowy ze losujemy 8 kul
28 mar 00:23
wredulus_pospolitus:
noooo ... na to bym nie wpadł
28 mar 00:24
salamandra: Musimy się jeszcze na dniach zgadac jeśli nie masz mnie dość, bo inaczej będzie „płacz i
zgrzytanie zębów”
28 mar 00:26
wredulus_pospolitus:
Toć jest lepiej niż było ... patrz na to z tej strony
28 mar 01:42