:)
AHQ: Niech Sr(n)=1r+2r+3r+...+nr. Znaleźć wzór rekurencyjny na Sr(n)
Wiem, że już było, ale nie chodzi o pokazanie wzoru na Sr(n+1) tylko Sr+1(n)
Podobno mają być to jakieś manipulacje sumami i funkcjami tworzącymi. Proszę o pomoc.
27 mar 22:02
Saizou :
Spróbuj najpierw sam. Oblicz sumę
12+22+...+n2
Potem wyznacz
13+23+...+n3
może coś zauważysz xd
27 mar 22:05
AHQ: | | n(n+1)(2n+1) | |
12+22+32+...+n2= |
| |
| | 6 | |
| | n(n+1) | |
13+23+33...n3=[ |
| ]2 |
| | 2 | |
27 mar 22:14
Saizou :
a jak to wyprowadzasz?
bo wzory każdy może wygooglować
27 mar 22:51
Mariusz:
Jak mamy podaną potęgę to możemy
właśnie ułożyć równanie rekurencyjne a później rozwiązać je funkcją tworzącą
s
0=0
s
n=s
n−1+n
3
(n+1)(n+2)(n+3)=(n+1)(n
2+5n+6)
(n+1)(n+2)(n+3)=n
3+6n
2+11n+6
(n+1)(n+2)=n
2+3n+2
(n+1)(n+2)(n+3)−6(n+1)(n+2)=(n
3+6n
2+11n+6)−6(n
2+3n+2)
(n+1)(n+2)(n+3)−6(n+1)(n+2)=n
3−7n−6
(n+1)(n+2)(n+3)−6(n+1)(n+2)+7(n+1)=(n
3−7n−6)+7(n+1)
(n+1)(n+2)(n+3)−6(n+1)(n+2)+7(n+1)=n
3+1
(n+1)(n+2)(n+3)−6(n+1)(n+2)+7(n+1)−1=n
3
S(x)=∑
n=0∞s
nx
n
∑
n=1∞s
nx
n=∑
n=1∞s
n−1x
n+∑
n=1∞(n+1)(n+2)(n+3)x
n
−(∑
n=1∞6(n+1)(n+2)x
n)+∑
n=1∞7(n+1)x
n−(∑
n=1∞x
n)
| | k! | |
∑n=0∞[∏i=1k(n+i)]xn= |
| |
| | (1−x)k+1 | |
Powyższy wzorek można wyprowadzić np z k krotnego różniczkowania szeregu geometrycznego
∑
n=1∞s
nx
n=x∑
n=1∞s
n−1x
n−1+∑
n=0∞(n+1)(n+2)(n+3)x
n
−6(∑
n=0∞(n+1)(n+2)x
n)+7(∑
n=1∞(n+1)x
n)−(∑
n=1∞x
n)
∑
n=0∞s
nx
n=x∑
n=0∞s
nx
n+∑
n=0∞(n+1)(n+2)(n+3)x
n
−6(∑
n=0∞(n+1)(n+2)x
n)+7(∑
n=0∞(n+1)x
n)−(∑
n=0∞x
n)
| | 6 | | 12 | | 7 | | 1 | |
S(x)(1−x)= |
| − |
| + |
| − |
| |
| | (1−x)4 | | (1−x)3 | | (1−x)2 | | 1−x | |
| | 6 | | 12 | | 7 | | 1 | |
S(x)= |
| − |
| + |
| − |
| |
| | (1−x)5 | | (1−x)4 | | (1−x)3 | | (1−x)2 | |
| | 1 | | 7 | |
sn= |
| (n+1)(n+2)(n+3)(n+4)−2(n+1)(n+2)(n+3)+ |
| (n+1)(n+2)−(n+1) |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
sn= |
| (n+1)((n+2)(n+3)(n+4)−8(n+2)(n+3)+14(n+2)−4) |
| | 4 | |
(n+2)(n+3)(n+4)=(n+2)(n
2+7n+12)
(n+2)(n+3)(n+4)=n
3+9n
2+26n+24
(n+2)(n+3)(n+4)−8(n
2+5n+6)=(n
3+9n
2+26n+24)−8(n
2+5n+6)
(n+2)(n+3)(n+4)−8(n
2+5n+6)=n
3+n
2−14n−24
(n+2)(n+3)(n+4)−8(n
2+5n+6)+14(n+2)=(n
3+n
2−14n−24)+14(n+2)
(n+2)(n+3)(n+4)−8(n
2+5n+6)+14(n+2)=n
3+n
2+4
(n+2)(n+3)(n+4)−8(n
2+5n+6)+14(n+2)−4=n
3+n
2
28 mar 21:21
Jack: Wszystkie wzory na sumy mozna wyprowadzac korzystajac z roznicy poteg o jeden wyzszych,
tzn. np. suma
1+2+3+ ... + n
mozna ja wyznaczyc w ten sposob:
Niech f(n) = n
2
wtedy g(n) = f(n) − f(n−1) =
n2 − (n−1)2 = n
2 − n
2+2n−1 =
2n−1
zatem
g(1) =
12 − 02 =
2*1 − 1
g(2) =
22 − 12 =
2*2 − 1
g(3) =
32 − 22 =
2*3 − 1
...
g(n) =
n2 − (n−1)2 =
2*n − 1
Sumujac wszystko:
− czerwone sie skracaja ze soba i zostaje: n
2 − 0
2 = n
2
− niebieskie: 2*(1+2+3+...+n) − 1*n = 2(1+2+3+...+n) − n
zatem
n
2 = 2(1+2+3+...+n) − n
czyli
| | n2+n | | n(n+1) | |
1+2+3+...+n = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dla kazdej potegi wyzszej analogicznie − tzn. wzor na sume kwadratow
1
2+2
2+3
2 + ... + n
2 mozna wyznaczyc korzystajac z
f(n) = n
3
g(n) = f(n) − f(n−1) = n
3 − (n−1)
3 = ...
28 mar 21:31
AHQ: 1+2+3+...+n wyznaczyłbym raczej za pomocą ciągu arytmetycznego
Jeżeli jednak − jako przykład − może być tak ?
∑
k=1nk
2=∑
k=2nk
2+1=∑
k=1n−1 (k+1)
2+1=∑
k=1n (k+1)
2+1−(n+1)
2
∑
k=1n k
2=∑
k=1n k
2 + 2∑
k=1n k + ∑
k=1n 1 +1−n
2−2n−1
Taką drogą dojdę do ogólnego wzoru rekurencyjnego ?
28 mar 22:07