maturka
Eta:
zad1
Nie obliczając pierwiastków x
1.x
2,x
3 wielomianu
W(x)=3x
3−5x+1
Oblicz wartość wyrażenia (x
1+2)(x
2+2)(x
3+2)
tylko dla
maturzystów ( nie dla
emerytów
27 mar 21:19
Saizou :
Hihi
27 mar 21:20
Patryk: Spróbuję
27 mar 21:20
Patryk: | | 13 | |
Wychodzi |
| ? Zastosowałem wzory Viete'a  |
| | 3 | |
27 mar 21:27
Patryk: (x1x2x3) + 2(x1x2 + x1x3 + x2x3) + 4(x1 + x2 + x3) + 8 = ....
27 mar 21:31
Szkolniak: Mi tak samo − tylko że na maturze dostępu do wzorów Viete'a dla wielomianu 3−go stopnia nie ma
27 mar 21:31
Saizou :
ale można je prosto wyprowadzić
27 mar 21:32
Patryk: Trzeba się nauczyć
27 mar 21:32
ICSP: ja bym przesunął cały wielomian.
27 mar 21:33
Szkolniak: Saizou − nie jest tak że musiałbyś mnożyć a(x−x1)(x−x2)(x−x3) aby je wyprowadzić?
27 mar 21:34
Saizou :
Jest tak, ale to zajmie góra 1 min
27 mar 21:36
Szkolniak: To już lepiej na pamięć się nauczyć
27 mar 21:37
Saizou :
kto co woli, ja nie lubię wkuwać wzorów
27 mar 21:39
f123: Przy okazji jak bedzie z maturami? Bo mysle ze w ogole nie wrocimy juz do szkoly do zakonczenia
roku szkolnego..
27 mar 22:02
Saizou : Tego nikt nie wiem, jedynie można teraz gdybać.
27 mar 22:03
Eta:
ICSP
27 mar 22:11
Patryk: Matury na pewno przełożą, i do szkoły w kwietniu też nie ma co liczyć, że pójdziemy
27 mar 22:31
Saizou :
Zresztą to miejsce na matematykę, której polityka się nie ima
27 mar 22:50
Saizou :
Jest to zadanie konkursowe z 2016 WLMJ
Zadanie 2
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Czy liczbę 1 można przedstawić w postać sumy ułamków |
| + |
| + |
| + |
| , |
| | a | | b | | c | | d | |
gdzie a,b,c,d są liczbami parzystymi. Odpowiedź uzasadnij.
27 mar 23:09
salamandra: muszą być różne?
27 mar 23:12
Saizou : sorry
a, b, c, d − nieparzyste
27 mar 23:15
Saizou :
Dla parzystych łatwo jest je wskazać.
a=b=c=d=4
27 mar 23:19
prorok:
Egzaminy dla ósmoklasistów i egzaminy maturalne nie będą przełożone, wyniki tych egzaminów
będą zdecydowanie gorsze w porównaniu do lat poprzednich. Zajęcia dydaktyczne zostaną
wznowione w szkołach najwcześniej we wrześniu.
27 mar 23:21
Patryk: Sugerujesz więc, że jak epidemia uspokoi się pod koniec kwietnia w Polsce, bo tak zapewne
będzie, to od razu w maju na matury mają iść uczniowie? To był by szczyt głupoty, tak samo jak
wybory.
27 mar 23:35
salamandra: tłumacz to rządzącym.
27 mar 23:36
f123: @prorok walkujemy caly czas to samo, nic nie wiadomo, dowiemy sie pewnie tydzien przed
maturami...
27 mar 23:45
wredulus_pospolitus:
Tak w ogóle −−− Etuś −−− to jest JAWNA dyskryminacja wiekowa −−− powinnaś się wstydzić
28 mar 00:10
Eta:
Jesteś emerytem ?
28 mar 00:25
maturka20: Zadnie 2
Wg mnie jak dodadaymy te ułamki to w liczniki bedzie bcd+acd+abd+abc, a w mianowniku abcd.
Czyli dzieląc licznik przez 2 mamy resztę 0, bo parzysta ilośc licz nieaprzystych a mianownik
dzieląc przez 2 mamy resztę 1, Wiec ten ułamek
nie bedzie równy 1.
a=2k+1, b=2l+1 a*b−nieparzysta
Czy ok?
28 mar 13:23
Kubuś: Jak to przeusac ten wielomian?
28 mar 14:40
wredulus_pospolitus:
Etuś ... maturalnym i owszem

A nawet jeśli −−− to i tak jawna dyskryminacja
28 mar 14:41
Szkolniak: ad
zad2
a, b, c, d − liczby nieparzyste
| | 1 | |
Załóżmy że daną jedynkę rozbijamy na dwie pary ułamków, każda para równa jest |
| . |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Tworzymy dwie pary: |
| + |
| = |
| i |
| + |
| = |
| |
| | a | | b | | 2 | | c | | d | | 2 | |
Sprawdźmy pierwszą parę:
2a+2b=ab (pamiętając że a i b to liczby nieparzyste)
2a i 2b − parzysta → ich suma również parzysta
a*b=nieparzysta
Więc nie istnieją takie nieparzyste liczby a i b oraz c i d, które dawałyby w sumie liczbę 1..
Wykombinowałem tylko na coś takiego, ale nie wydaje mi się żeby to było wyczerpujące dowód w
100% − mógłbym prosić o sprawdzenie?
28 mar 18:06
Szkolniak: II rozumowanie
Liczbę 1 możemy przedstawić w postaci sumy ulamkow wtedy, gdy każda liczba znajdująca się w
mianowniku jest taka sama jak ilość ułamków.
W naszym zadaniu mamy 4 ulamki, co mówi nam że a=b=c=d=4, a 4 nie jest liczba nieparzystą.
Zatem nie istnieją takie liczby.
Liczbę 1 w postaci sumy ulamkow, gdzie mianowniki byłyby liczbami nieparzystymi, moglibyśmy
przedstawić tylko wtedy, gdy ilość ułamków byłaby nieparzysta.
Przykład:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| =1 − w sumie 7 ulamkow więc jesteśmy w stanie to przedstawić wtedy, |
| a | | b | | g | |
gdy a=b=...=f=7 (liczba nieparzysta)
Albo w ten sposób?
28 mar 18:23
Mila:
Ciekawostka.
Nie można przedstawić jedynki w postaci sumy 4 ułamków prostych o nieparzystych mianownikach.
1)
W 1971 r, znaleziono najkrótszy ( nie wiem nic co po tej dacie było) rozkład:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1= |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| | 3 | | 5 | | 7 | | 9 | | 11 | | 15 | | 35 | | 45 | | 231 | |
9 składników
2) Dla większej liczby składników mogą występować mniejsze mianowniki
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1= |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| | 3 | | 5 | | 7 | | 9 | | 11 | | 33 | | 35 | | 45 | | 55 | |
28 mar 18:31
ford:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Średnia arytmetyczna liczb |
| , |
| , |
| , |
| to |
| |
| | a | | b | | c | | d | | 4 | |
| | 1 | |
więc w rozkładzie musi wystąpić liczba większa od średniej (czyli |
| ) i liczba mniejsza od |
| | 3 | |
średniej
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Ponieważ |
| + |
| + |
| + |
| < 1 oraz |
| + |
| + |
| + |
| < 1, to |
| | 3 | | 7 | | 7 | | 7 | | 3 | | 3 | | 7 | | 7 | |
| | 1 | |
jedną z liczb mniejszych od średniej musi być |
| |
| | 5 | |
15(a+b) = 7ab
15a−7ab+15b = 0
15a−7ab+15b−7b
2 = −7b
2
a(15−7b) + b(15−7b) = −7b
2
(a+b)(15−7b) = −7b
2
Liczba (a+b) jest parzysta, więc lewa strona równania jest parzysta
Prawa strona jest nieparzysta, więc sprzeczność
28 mar 18:45
maturka20: Możecie zerknąć na to zadanie bo wrzuciłam tu ale ktoś rozwizal ale nie odpowiada na pytania
Niech ABC bedzie trójkatem ostrokątnym z wysokoscią CD=h oraz niech O bedzie srodkiem okregu
opisanego na tym trójkacie. Oblicz kąt ∡ CDO wiedząc że ∡ ABC=α oraz ∡ BCA=β.
28 mar 18:50
ciekawski: Mógłby ktoś pokazać to przesunięcie wielomianu, o którym wspomniał ICSP ?
6 paź 08:49
ABC:
podstawiasz x=y−2 w wyjściowym wielomianie i po przekształceniach masz
3y
3−18y
2+31y−13 o ile się nie pomyliłem w rachunkach
6 paź 09:26
ciekawski: Jest ok:
Dzięki
6 paź 09:36
Serce w rozterce : Rownanie
x3+px+q=0
Wzory Viete"a
x1+x2+x3=0
x1*x2+x1*x3+x2*x3=p
x1*x2*x3=−q
na odwrot jezeli 3 liczby x1,x2,x3 spelniaja wzory Viete'a to rownanie stopnia trzeciego
ktorego pierwiastkami sa te liczby
(x−x1)(x−x2)(x−x3) =0 jest identyczne z rownaniem
x3+px+q=0
Rozumowanie stosuje sie niezaleznie czy wystepujace liczby sa rzeczywiste ,czy zespolone
nierzeczywiste
6 paź 14:37