ciągi
Patryk: Skończony ciąg arytmetyczny an określone jest wzorem an = 2n+3. Wzięto kilka końcowych wyrazów
tego ciągu. Ich suma jest równa 145 a suma najmniejszego i największego z wziętych wyrazów
równa jest 58. Z ilu wyrazów składa się ciąg?
Więc tak, zadanie niby zrobiłem, oznaczyłem sobie a
k − najmniejszy wyraz z sumowanych, a
m −
największy wyraz z sumy
Po rozwiązaniu układu równań wyszło mi, że:
m = 15
k = 11
I w odpowiedziach mam, że ciąg składa się z 15 wyrazów czyli wychodzi na to, że a
m jest
ostatnim wyrazem ciągu. Teraz pytanie, bo wg. mnie to małe niedopowiedzenie. W poleceniu jest
napisane "wzięto kilka końcowych wyrazów" ale nie jest napisane, że wśród nich jest ostatni
wyraz ciągu. Więc skąd miałem wiedzieć, że największy wyraz sumy końcowych wyrazów jest
jednocześnie ostatnim wyrazem ciągu?
27 mar 21:18
ICSP: masz skończoną ilość liczb
Zaczynasz zczytywać liczby od pewnego miejsca −> w domyśle jest, że bierzesz do ostatniej.
Dla przykładu:
5,7,9,11,13,15,17,19,21
Bierzemy kilka ostatnich(końcowych wyrazów) powiedzmy od 11. Mamy zatem
11,13,15,17,19,21.
Większym problemem jest niesprecyzowanie o ciąg dla którego szukamy liczby wyrazów.
Czy jest to ciąg an czy też ten jego podciąg który wybraliśmy.
27 mar 21:23
Jerzy:
„kilka końcowych” oznacza od pewnego wyrazu do ostatniego.Inaczej byłoby „kilka kolejnych
wyrazów tego ciągu”
27 mar 21:25
Patryk: Ok, warto zapamiętać, mylące to strasznie

Dzięki
27 mar 21:30