Dla maturzystów :D
f123: | | x −a | | x − b | |
Rozwiąz rownanie z niewiadomoa x: √ |
| + |
| − √2 = 0. Otrzymane |
| | b + c | | a + c | |
rozwiazanie/rozwiazania zapisz w mozliwie najprostszej postaci.
| | x −a | | x − b | |
wyrazenie |
| + |
| jest cale pod pierwiastkiem stopnia drugiego. |
| | b + c | | a + c | |
Zadanie za 6pkt. Powodzenia
27 mar 20:18
f123: Zapomnialem dodac a, b, c > 0
27 mar 20:19
Szkolniak: | x−a | | x−b | |
| + |
| ≥0 /*(b+c)(a+c) |
| b+c | | a+c | |
(x−a)(a+c)+(x−b)(b+c)≥0
ax+cx−a
2−ac+bx+cx−b
2−bc≥0
ax+cx+bx+cx>a
2+b
2+ac+bc
ax+bx+2cx≥a
2+b
2+ac+bc
| | a2+b2+bc+ac | |
x≥ |
| (dziedzina) |
| | a+b+2c | |
| x−a | | x−b | |
| + |
| =2, b≠−c ∧ a≠−c |
| b+c | | a+c | |
| (x−a)(a+c)+(x−b)(b+c) | | 2(b+c)(a+c) | |
| − |
| =0 |
| (b+c)(a+c) | | (b+c)(a+c) | |
| ax+cx−a2−ac+bx+cx−b2−bc−2(ab+bc+ac+c2) | |
| =0 |
| (b+c)(a+c) | |
ax+cx−a
2−ac+bx+cx−b
2−bc−2ab−2bc−2ac−2c
2=0
ax+cx+bx+cx=a
2+3ac+b
2+2ab+3bc+2c
2
.
.
.
x(a+b+2c)=(a+b+c)(a+b+2c)
x=a+b+c
poprawnie?

jeśli tak to zamieszczę przekształcenia, myślę że są warte uwagi + pytanie co z dziedziną i czy
jestem w stanie ją uprościć
27 mar 21:17
ICSP: (x−a)(a+c) + (x−b)(b+c) = 2(a+c)(b+c)
(a+c)(x−a−b−c) + (b+c)(x−a−b−c) = 0
(x−a−b−c)(a+b + 2c) = 0
x = a+b+c
27 mar 21:20
Mila:
| | x−a | | x−b | |
( |
| + |
| )1/2=√2 /2 |
| | b+c | | a+c | |
(x−a)*(a+c)+(x−b)*(b+c)=2(a+c)*(b+c)
x*(a+c)−a*(a+c)+x*(b+c)−b*(b+c)=2(a+c)*(b+c)
x*(a+c+b+c)=2*(a+c)*(b+c)+a(a+c)+b*(b+c)
x*(a+b+2c)=[(a+c)*(b+c)+a*(a+c)]+[(a+c)*(b+c)+b*(b+c)]
x*(a+b+2c)=(a+c)*(b+c+a)+(b+c)*(a+c+b)
x*(a+b+2c)=(a+b+c)*(a+c+b+c)
x=a+b+c
===========
27 mar 21:37
Szkolniak: a2+3ac+b2+2ab+3bc+2c2=
=a2+2ac+c2+c2+2bc+b2+ac+2ab+bc=
=(a+c)2+(b+c)2+ac+ab+ab+bc=
=(a+c)2+b(a+c)+(b+c)2+a(b+c)=
=(a+c)(a+b+c)+(b+c)(a+b+c)=
=(a+b+2c)(a+b+c)
ja w ten sposób
27 mar 21:41
f123: Odpowiedz to x = a + b + c
27 mar 21:59