geometria
malwina: oblicz pole trójkąta równoramiennego , którego kat przy podstawie ma 22,5 stopnia a długść
ramienia wynosi 8
jak to rozgryźć?
27 mar 19:26
ICSP: kąt przy wierzchołku : 180 − 2*22,5 = 180 − 45 = 135
| | 1 | | 1 | |
P = |
| * 8 * 8 * sin(135o) = |
| * 8 * 8 * sin(45o) = ... |
| | 2 | | 2 | |
27 mar 19:27
f123: | | 1 | |
Oblicz kat pomiedzy ramieniami tego trojkata, a nastepnie oblicz pole ze wzoru |
| absinα |
| | 2 | |
27 mar 19:27
f123: ramionami*
27 mar 19:27
salamandra: Dawno Cię nie było ICSP
27 mar 19:28
wredulus_pospolitus:
22.5*2 + α = 180 −−−> α = 180
o − 45
o
| | 1 | |
PΔ = |
| *8*8*sinα = 32*sin(180 − 45) = .... i licz dalej |
| | 2 | |
27 mar 19:28
malwina: kurcze, a ja obliczałam z sin połowy kąta tj sin 45/2. naliczyłam sie mega , ale wynik taki sam
.
Dziękuje
27 mar 19:41