geometria
MalWas:
W trójkącie ABC boki mają długości |BC|=2, |CA|=4, |AB|=2√3.
Oblicz długość dwusiecznej poprowadzonej z wierzchołka ∡ABC.
27 mar 18:49
f123: Oblicz katy trojkata z tw cosinusow, powinny ci wyjsc 30, 60, 90 a poznej to bulka z maslem
27 mar 18:52
Saizou :

jest to trójkąt 30, 60, 90
pomyśl co dalej
27 mar 18:52
salamandra:

sprawdźmy czy jest to trójkąt prostokątny:
(2
√3)
2+2
2=4
2
16=16
Jest to trójkąt prostokątny.
4sinα=2
√3
α=60
Wniosek: jest to trójkąt 30,60,90
d=3
√2−
√6
sin75 możesz wyprowadzić z sin(45+30).
Powinno się zgadzać, ale kto wie
27 mar 18:55
f123: @salamandra na mocy jakie twierdzenia sprawdzasz, czy jest to trojkat prostokatny?
27 mar 18:59
salamandra: z Pitagorasa
27 mar 18:59
f123: @salamandra a dokladniej?
27 mar 19:00
salamandra: Twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Pitagorasa, pasuje?
27 mar 19:02
ICSP: z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Pitagorasa.
27 mar 19:02
f123: pasuje

i taki komentarz na maturze by musialbyc, jakbys dostal takie zadanie
27 mar 19:02
salamandra: matura to matura, mam swoje zadania do robienia, ale zaciekawiło mnie to zadanko to na szybko
zrobiłem, jeśli miałby wątpliwości to bym mu wyjaśnił
27 mar 19:04
f123: @salamandra rozumiem, ale lepiej juz sie przyzwyczaic do "stylu" matutalnego
27 mar 19:05
MalWas:
Dziękuję
27 mar 19:05
salamandra: ee tam, na próbnej maturze nie zapomniałem, aby wszystko opisac
27 mar 19:05
salamandra: @MalWas nie spiesz się tak niech ktoś potwierdzi moje obliczenia, chyba, że masz odpowiedź?
27 mar 19:06
f123: @salamandra racja, ale ciekawe czy sie odbedzie matura, ja mysle ze nie wrocimy do szkoly do
konca roku szkolnego. Moj brat mowil ze na SGH w warszawie tez raczej juz nie wroca w tym roku
szkolnym
27 mar 19:10
salamandra: OBY się nie odbyła w planowanym terminie, tyle powiem
27 mar 19:11
MalWas:
2sin75=dsin60
mam pytanko: skąd ta równość?
27 mar 19:21
f123: Twierdzenie sinusow
27 mar 19:21
MalWas:
Aaa... OK
27 mar 19:23
Saizou :

a+a
√3=2
√3
a(1+
√3)=2
√3
a=...
d=a
√2=...
27 mar 19:29