planimetria - z gwiazdką
salamandra: Oblicz sinus jednego z kątów ostrych trójkąta prostokątnego wiedząc, że stosunek długości
promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt do promienia okręgu opisanego na tym trójkącie jest
równy 0,4
4r=R
muszę jakoś przyprostokątną/przeciwprostokątną uzależnić od
przeciwprostokątnej/przyprostokątnej
27 mar 17:57
salamandra: | | 1 | | 2 | |
oczywiście nie |
| , tylko |
| , więc 5r=2R |
| | 4 | | 5 | |
27 mar 18:04
Saizou : i Pitagoras
27 mar 18:08
salamandra: 5r=c
co mogę z tego wskórać? Chyba jeszcze nie Pitagoras
27 mar 18:12
Mila:

c=2R
a+b=2r+2R
========
a+b=7r
a
2+b
2=(5r)
2
==========
b=7r−a >0⇔7r>a
a
2+(7r−a)
2=25r
2
oblicz a, potem b i to wszystko będzie
27 mar 18:17
salamandra: a+b=2r+2R

z tych odcinków stycznych itp to jest rozumiem?
27 mar 18:20
Saizou :
5r=2R
5a+5b−5c=2c
5a+5b=7c
a
2+b
2=c
2
49a
2+49b
2=25a
2+50ab+25b
2
| | a | |
uporządkuj i podziel przez b2 oraz podstaw |
| =t |
| | b | |
27 mar 18:20
salamandra: mógłbym równie dobrze podzielic przez a2?
27 mar 18:24
Saizou : Tak, to bez znaczenia, bo równanie jest symetryczne
27 mar 18:25
ZKS:
Mógłbyś nawet nie dzielić.
27 mar 18:26
salamandra: w życiu bym nie pomyślał, żeby dzielić przez b2 jak mam dwie niewiadome i jeszcze 50ab
27 mar 18:26
ZKS:
24a2 − 50ab + 24b2 = 0
Δa = (25b)2 − (24b)2 = (25 + 24)(25 − 24) = 49b
√Δa = 7b
27 mar 18:29
salamandra: | | 3 | | 4 | |
wyszło mi t= |
| v t= |
| . i to są tangensy tych kątów, teraz po prostu na sinus to? |
| | 4 | | 3 | |
27 mar 18:29
Mila:

Tw. ( było na forum)
Suma dł. przyprostokątnych jest równa sumie średnic okręgu wpisanego i opisanego na tym Δ .
a+b=2r+x+y⇔
a+b=2r+c
a+b=2r+2R
27 mar 18:29
salamandra: Domyśliłem się Milu, ale dziękuję
27 mar 18:30
Saizou :
jak jeszcze ustalisz sobie kolejność np. a<b
to wystarczy rozważyć jeden przypadek
27 mar 18:31
salamandra: głupie pytanie pewnie zadam, ale żeby tg zamienić na sin/cos, to zawsze obliczałem "r" i wtedy
| | y | |
wstawiałem do sinα= |
| , trochę "podstawówkowo" robię, czy nie ma innej możliwości? |
| | r | |
27 mar 18:32
Saizou :
Teraz masz zadanie typu:
| | 3 | |
Niech tg α= |
| , gdzie α jest kątem ostrym. Oblicz sinus kąta α. |
| | 4 | |
Narysuj trójkąt o przyprostokątnych
3x oraz 4x
i `Pitagoras
27 mar 18:34
salamandra: no teoretycznie to samo
27 mar 18:37
ZKS:
| | tg(x) | |
sin(x) = ± |
| |
| | √tg2(x) + 1 | |
27 mar 18:38
salamandra: @ZKS władasz dziś takimi wzorami, że tylko bardziej się utwierdzam w przekonaniu, jak mało
jeszcze umiem
27 mar 18:39
ZKS:
Zobacz, to nie jest trudne:
| | sin2(x) | | sin2(x) + cos2(x) | | 1 | |
tg2(x) + 1 = |
| + 1 = |
| = |
| . |
| | cos2(x) | | cos2(x) | | cos2(x) | |
27 mar 18:41
Saizou :
salamandra nikt wszystkiego nie wie
27 mar 18:41
ZKS:
Otrzymujesz zatem:
| | 1 | | 1 | |
cos2(x) = |
| ⇒ cos(x) = ± |
| . |
| | tg2(x) + 1 | | √tg2(x) + 1 | |
Tak samo zrób z sin(x).
27 mar 18:42
ZKS:
Saizou doktoryzujesz się?
27 mar 18:43
Saizou :
NIe, jakoś z bardzo teoretycznie się dla mnie zrobiło

zwłaszcza po algebrze i topologii
27 mar 18:45
ZKS:
Pewnie w takim razie w banku jakimś pracujesz?
27 mar 18:52
Saizou :
to Cię zdziwię, bo obecnie nie pracuję
27 mar 18:53
ZKS:
Nic ciekawego nie ma na rynku pracy? Rozumiem, że magisterkę już masz?
27 mar 18:55
Saizou : Tak, ale jakoś nie czuję się, że to było coś mego ważnego
27 mar 19:03
ZKS:
Praca, czy magisterka.
27 mar 19:08
Saizou : To i to
27 mar 19:08
ZKS:
Na końcu oczywiście miałbyć znak zapytania.
27 mar 19:08
Saizou :
Myślę, czy nie wrócić do szkoły, ale jako informatyk w SP albo matma w LO.
Na razie to korki, chociaż obecnie jest ciężko.
Magisterka obroniona na 5
27 mar 19:10
ZKS:
Nie czujesz potrzeby, aby pracować?
27 mar 19:10
ZKS:
Gratulacje w takim razie.
27 mar 19:11
ZKS:
Sam myśle, czy czasem nie dawać korepetycji, ale jakoś czuję się za głupi na to.
27 mar 19:12
Saizou :
cały czas o tym myślę, ale obecna sytuacja nie sprzyja.
Z korków można całkiem sporo wyciągnąć.
Dzięki.
27 mar 19:13
ZKS:
Niestety nie sprzyja. Ciekawe ile czasu jeszcze to potrwa.
27 mar 19:14
Saizou :
ZKS warto spróbować, weź sobie najpierw jednego podopiecznego.
27 mar 19:14
Saizou :
Ostatnio oglądałem lajw z wirusologiem na yt i szacuje się, że w "ciepłych"
miesiącach powinno się unormować.
Szczepionka jak już to w przyszłym roku, w drugiej połowie.
27 mar 19:16
ZKS:
W tym czasie pewnie nikt nie będzie za bardzo, chętny.

Ile bierzesz za 1h?
27 mar 19:17
Saizou :
To już niech pozostaje tajemnica tutaj na forum

Ale po tym jak się wszystko unormuje.
27 mar 19:18
f123: Mozna korepetycje / zajecia prowadzic przez internet, jednak jest to malo skuteczne. Sporo osob
ma problem z koncentracja
27 mar 19:19
f123: @Saizou szyczyt epidemi przewidywany jest na poczatek maja
27 mar 19:19
f123: sory panowie ze sie tak wcinam
27 mar 19:19
ZKS:
Może inaczej zapytam. Ile na początku kariery korepetytorskiej, bo nawet nie wiem ile w razie
czego,krzyczeć.
27 mar 19:21
f123: @ZKS moja mama bierze 100zl za 1 godzine
27 mar 19:21
salamandra: naprawdę są takie wysokie stawki?
27 mar 19:22
f123: zalezy jak kto sobie ustawi, 100zl za godzine matematyki to w sumie norma
27 mar 19:23
Saizou :
Na dzień dobry, możesz zaproponować 1 zł/ min

to wg mnie takie minimum.
27 mar 19:23
ZKS:
O kurdę to niezłe stawki się teraz zrobiły.
27 mar 19:27
salamandra: godzina mija w mgnieniu oka
27 mar 19:27
ZKS:
salamandra żebyś się nie nudził trzymaj:
| | x + a | | y | |
Nie wychodząc od tezy udowodnij nierówność |
| + |
| > 2 dla y > x > 0 ∧ a > 0. |
| | y + a | | x | |
Matura 2019.
27 mar 19:28
ZKS:
Tylko Ty
Saizou masz tytuł magistra z matmatyki to możesz tyle krzyknąć. Niestety ja
mam tytuł z czego innego.
27 mar 19:30
Saizou : dlatego piszę, że 60 zł/60 min to taka dobra cena na początek.
27 mar 19:31
ZKS:
Rozumiem, w takim razie trzeba będzie sobie w razie czego, co nie co po przypominać.
27 mar 19:35
f123: @ZKS matura 2019 z matematyki rozszerzonej byla prosta, a to zadanie ze dali na maturze to
jakis zart

(dla nas dla maturzystow to dobrze, bo darmowe punkty)
27 mar 19:39
ZKS:
W jaki sposób zrobiłeś to zadanie?
27 mar 19:43
Saizou :
f123 to złap taki zadanie.
Wykaż, że jeżeli m, n ≥ 2 są liczbami całkowitymi, to
| 1 | | 1 | |
| + |
| > 1 |
| (m+1)1/n | | (n+1)1/m | |
27 mar 19:43
f123: @Saizou narazie nie mam pomyslu, przy okazji wchodzi w gre podstawienie skrajnego przypadku?
Czyli m = n = 2 i pokazac ze ejst to wieksze od 1?
27 mar 19:54
Saizou :
podpowiem, że można to łatwo zrobić z nierówności między średnimi.
27 mar 19:55
salamandra: co to jest ta cała nierównośc między średnimi? wiele razy to rekomendujecie, ale to też chyba
wykracza poza podstawę technikum?
27 mar 19:56
f123: Tak, ale przy zaleznosci miedzy srednimi mamy wszedzie znak >= a tutaj jest tylko >
27 mar 19:56
f123: @salamandra najczesciej korzysta sie z zaleznosci miedzy srednia geometryczna a srednia
arytmetyczna, mam na to pare maturalnych zadan dowodowych, moge tutaj podrzucic
27 mar 19:57
Saizou :
ale skoro zachodzi nierówność słaba (≥), to tym bardziej zachodzi nierówność ostra (>)
27 mar 19:57
salamandra: średnia geometryczna też mi "obco" brzmi
27 mar 19:59
f123: @salamandra w karcie wzorow jest, strona 10
27 mar 19:59
salamandra: na 18−tej

mimo to, nie przypomina mi się, abym z tego korzystał (statystyka w 1 klasie)
27 mar 20:01
Saizou :
W ciągu geometrycznym jest

Niech (a,b,c) − ciąg geometryczny
b=
√ac
√ac średnia geometryczna
27 mar 20:02
salamandra: to to już znam
27 mar 20:03
f123: @saizou wyszlo mi, skorzystalem z zaleznosci miedzy srednia arytmetyczna a geomtryczna, napisze
tu rozwiazanie jak rozkminie tutaj wszystkie funkcje, bo jeszcze nie umiem tak tego
przejrzyscie napisac jak ty. Jak zrobiles taki wykladnik?
27 mar 20:03
Saizou :
jest to ułamek w potędze, ale ułamek zapisany jako 1 / n
27 mar 20:06
f123: @Saizou widze, dobra ide sie przejsc, wracam, i pisze rozwiazanie
27 mar 20:07