Liczby Zespolone łatwy przykład
kaniaramia: Wykonaj działania na liczbach zespolonych
| | (1−i)2+(2+3i)2 | |
f) |
| |
| | (1+i)2+(1−i)3 | |
27 mar 17:32
janek191:
| | 1 − 2 i − 1 + 4 + 12 i − 9 | |
= |
| = |
| | 1 + 2 i − 1 + ( 1 − 2 i − 1)*( 1 −i ) | |
| | 10 i − 5 | |
= |
| = 2,5 −5 i |
| | 2 i −2 i − 2 | |
27 mar 18:30
kaniaramia: Czyli nie muszę tu sproawdzać do postaci trygonometrycznej ?
27 mar 19:58
PW: Byłby straszny kłopot.
|2 + 3i| =
√22 + 32 =
√13,
| | 2 | | 3 | |
cosφ = |
| , sinφ = |
| |
| | √13 | | √13 | |
− i jak z tego skorzystać?
27 mar 20:05
kaniaramia: Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Faktycznie, byłby z tym kłopot.
27 mar 20:24