Losowanie kart
Magda: Z talii 24 kart losujemy 4 karty. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kart w jednym
kolorze i reszta dowolona w innych kolorach?
Wybieram 1 kolor z 4, a z niego 2 karty z 6. Jak później rozdzielić 2 w dowolnych kolorach? Bo
może być sytuacja, że znowu dwie będą w jednym kolorze
27 mar 16:44
salamandra: Pytamy tylko o kolory czy rozróżniamy serce, dzwonek itd?
27 mar 16:45
f123: @Magda talia 24 kartowa, 4 kolory, czy wiemy ze w kazdym kolorze jest 6 kart?
27 mar 16:49
f123: @Magda i czy kolor definiujemy jako kolor(czyli czerwony / czarny) czy tez karo i kier to
oddzielne kolory
27 mar 16:50
salamandra: No właśnie

, bez tego ani rusz
27 mar 16:51
Paweł: W zadaniu jest napisane że 2 karty w jednym kolorze, a reszta dowolna w innych kolorach. Z tego
wnioskuję że kolorów jest więcej niż 2, więc przyjmuje że 4 kolory po 6
27 mar 16:56
Magda: Właśnie się zastanawiałam jak to traktować, ale myślę że tak jak Paweł napisał. 4 kolory po 6
kart
27 mar 16:58
f123: @pawel no dobra, a co jesli np w jednym kolorze bedzie 8 kart, a w drugim 4? Chyba ze
zakladamy, ze te 24 karty sa jak talia do tysiaca, czyli wtedy 4 kolory po 6 kart
27 mar 16:58
Magda: Już znalazłam to zadanie skąd je przepisywałam: 4 kolory po 6 kart, (od 9 do Asa)
27 mar 17:01
f123: czyli typowo pod tysiaca
27 mar 17:02
Magda: To ktoś pomoże w rozwiązaniu tego zadanka?
27 mar 17:44
f123:
Wydaje mi sie ze tak, ale pewnosci nie mam, masz jakies odpowiedzi lub wynik aby potweirdzic?
27 mar 17:49
Magda: Niestety odpowiedzi nie mam, a to najgorsze w tych zadaniach : / a nie trzeba uwzględnić
sytuacji, że dwie wylosowane karty o innych kolorach niż te dwie pierwsze jednego koloru, będą
tego samego koloru? Np losujemy as kier, król kier, 10 pik, 9 pik
27 mar 17:56
27 mar 18:24
wredulus_pospolitus:
Nie są to dobre odpowiedzi:
1) f123 rozpatrujesz tylko sytuację 2x kolor, 1x kolor , 1x kolor
nie rozpatrujesz sytuacji 2x kolor , 2x kolor
2) Jerzy natomiast dwukrotnie liczy sytuacje 2x kolor, 2x kolor
Jeżeli już bez kolejności to powinno być tak:
| | 6*15*15 + 4*18*12 | |
= |
| |
| | 23*22*21 | |
27 mar 18:36
Magda: Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, chyba już znaleźliśmy prawidłową
27 mar 18:39
wredulus_pospolitus:
Chociaż to co ja napisałem też nie jest (raczej) dobrze:
winno być
27 mar 18:41
wredulus_pospolitus:
Jak to by było gdybyśmy uwzględniali kolejność:
| | 6*(6*5)2 + 6*(6*5)*18*12 | |
P(A) = |
| <−−− tego zapisu jestem pewien |
| | 24*23*22*21 | |
27 mar 18:44
Magda: A czy mógłbyś napisać krótko skąd się co bierze? Bo szczerze, to już się trochę pogubiłam, a
nie chcę przepisywać bezmyślnie.
27 mar 18:44
Jerzy:
@Blee .... i reszta dowolna w innych kolorach ( innych od pierwszych dwóch , czyli pozostałe
dwie mogà być w jednym kolorze , oprócz wybranego )
27 mar 18:45
wredulus_pospolitus:
Poprawka do mojego zapisu
| | 6*6*(6*5)2 + 4*6*(6*5)*18*12 | |
P(A) = |
| |
| | 24*23*22*21 | |
i to się zgadza z zapisem (bez uwzględniania kolejności) z 18:41.
Więc powyższy zapis ... bądź z 18:41 jest poprawnym zapisem (wszystko zależy od tego jak
zbudujemy Ω, ale prawdopodobieństwo wychodzi takie samo)
27 mar 18:47
wredulus_pospolitus:
Jerzy
rozpatrujesz sytuację:
wybieramy trefla jako podwójny :
król ,
as , dowolne to 9 pik i 10 pik
wybieramy pik jako podwójny :
9 ,
10 , dowolne to król trefl i as trefl
jako dwa oddzielne przypadki, a przecież to jest ten sam przypadek w momencie gdy kolejność nie
jest brana pod uwagę.
27 mar 18:49
Jerzy:
Tak,mój błąd.
27 mar 18:53
Magda: @werdulus
pospolitus opisałbyś co się dzieje w tym liczniku? Może być w tym poście z 18:41
27 mar 18:55
wredulus_pospolitus:
Jeśli chodzi o zapis 'co skąd'
na początek z kolejnością:
| | 6*6*(6*5)2 + 4*6*(6*5)*18*12 | |
zapis |
| |
| | 24*23*22*21 | |
pierwsza część ułamka odpowiada za sytuację: 2x kolor
1 i 2x kolor
2
| | 4! | | | |
6 = |
| = | <−−− wybieramy dwa kolory z czterech |
| | 2!*2! | | |
| | 4! | | | |
6 = |
| = | <−−− wybór miejsc dla koloru1 wśród czterech miejsc (albo jak |
| | 2!*2! | | |
wolisz −−− permutacja czterech elementów gdzie mamy po dwa elementy takie same, czyt. tego
samego koloru)
| | 6! | |
6*5 = |
| <−−− wybieramy dwa elementy z sześciu (kolejność istotna) koloru1 |
| | (6−2)! | |
| | 6! | |
6*5 = |
| <−−− wybieramy dwa elementy z sześciu (kolejność istotna) koloru2 |
| | (6−2)! | |
druga część ułamka odpowiada za sytuację: 2x kolor
1 i 1x kolor
2 i 1x kolor
3
| | | |
4 = | wybieramy jeden 'szczególny' kolor (dla którego będą dwa elementy) |
| | |
| | 4! | | | |
6 = |
| = | <−−− wybór miejsc dla koloru1 wśród czterech miejsc |
| | 2!*2! | | |
| | 6! | |
6*5 = |
| <−−− wybieramy dwa elementy z sześciu (kolejność istotna) koloru1 |
| | (6−2)! | |
18*12 <−−−− ile mamy możliwości wybrania 'dowolnej karty' * 'dowolnej innego koloru niż
poprzednia'
27 mar 18:57
wredulus_pospolitus:
Jeśli chodzi o 18:41 to już piszę
27 mar 18:57
Magda: @wredulus.pospolitus *przepraszam
27 mar 18:57
wredulus_pospolitus:
18:41:
| | | | | | | | | | | | | | | | | |
zapis licznika: | * | * | + | * | * | * | * | |
| | | | | | | | | |
| |
<−−− wybieramy dwa kolory: kolor1 i kolor2 |
| |
| |
<−−− wybieramy karty koloru1 |
| |
| |
<−−− wybieramy karty koloru2 |
| |
| |
<−−− wybieramy kolory: kolor1 |
| |
| |
<−−− wybieramy karty koloru1 |
| |
| |
<−−− wybieramy dwa kolory: kolor2 i kolor3 |
| |
| |
<−−− wybieramy kartę koloru2 |
| |
| |
<−−− wybieramy kartę koloru3 |
| |
27 mar 18:59
wredulus_pospolitus:
Mam nadzieję, ze w miarę jasno opisałem 'co i jak'
27 mar 19:04
Magda: Bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas, już wszystko jasne
27 mar 19:05
27 mar 19:42
wredulus_pospolitus:
| | | |
Jerzy ... a jak uzasadnisz | |
| | |
I to daje inną (mniejszą) moc zbioru niż mój zapis z 18:41 / 18:59.
27 mar 19:47
Jerzy:
Poddaję się

Musimy uniknąc sytuacji 2x, 2x
27 mar 20:03
Jerzy:
Oczywiście, 2 w jednym i 2 w innym.
27 mar 20:12