Trygonometria
czwier: Wyznacz 𝑠𝑖𝑛∝ ∙𝑐𝑜𝑠∝ +𝑡𝑔∝ , jeśli ∝ jest kątem 𝐴𝑂𝐵 , gdzie 𝐴=(3,0) ; 𝐵=(−5,12) ;
𝑂=(0,0) są punktami w układzie współrzędnych.
27 mar 16:05
f123: Liczysz dlugosc odnicka |OB| = 13, |OA| = 3, |AB| = 4
√13
Nastepnie uzywasz tw cosinusow
(4
√13)
2 = 13
2 + 3
2 − 2 * 13 * 3 * cosα
| | sinα | |
Wyliczasz z tego cosα, pozniej sinα a nastepnie tgα( |
| ) i obliczasz wartosc liczbowa |
| | cosα | |
wyrazenia wyjsciowego
27 mar 16:47
a7:

sinα=sin(90+β)=cosβ=12/13
cosα=cos(90+β)=−sinβ=−5/13
sinα*cosα+tgα=sinα*cosα+sinα/cosα=......
27 mar 16:49