Ostrosłupy
Esssssa: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny ABCS o podstawie
ABC i wierzchołku S. Objętość tego ostrosłupa jest równa 72, a promień
okręgu opisanego na podstawie ABC jest równy 2. Oblicz sinus kąta między
wysokością tego ostrosłupa i jego ściana boczną.
Przerysuj rysunek, zaznacz na nim kąt o którym mowa w zadaniu i
wprowadź stosowane w rozwiązaniu oznaczenia.
27 mar 15:39
f123:

R = 2
| | 2 | |
R = |
| h (trojkata w podstawie) |
| | 3 | |
| | 1 | | (2√3)2√3 | | √3 | |
72 = |
| * |
| * H ⇒ H = |
| (ostroslupa) |
| | 3 | | 4 | | 6 | |
Pitagoras
d
2 = r
2 + H
2
| | 7√3 | |
Podstawiasz wartosci i wychodzi d = |
| |
| | 36 | |
| | r | | 6√39 | |
a wiec sinα = |
| ⇒ sinα = |
| |
| | d | | 39 | |
27 mar 16:41
Esssssa: mi H wyszło 24√3
27 mar 16:50
f123: a szedles moim tokiem rozumowania i moimi obliczeniami?
27 mar 16:51
Esssssa: no tak.
72 = U{3
√3{3}} * H
27 mar 16:56
f123: Masz racje, moj blad...
27 mar 16:57
27 mar 16:57
f123: i jak, wychodzi cos sensownego, zwiazanego z odpowiedza do tego zadania?
27 mar 17:00
27 mar 17:04
f123: no i elegancki sinus wyszedl
27 mar 17:06
Esssssa: zrobiłem to w następujący sposób
H = 24
√3
a = 2
√3
h=18
√6
27 mar 17:06
Mila:
Masz odpowiedź do zadania ?, Coś mi mały kąt wychodzi.
Może chodzi o promień okręgu wpisanego w podstawę?
27 mar 17:36
Mila:
17:06 masz źle.
27 mar 17:45
f123: @Mila jaki kat ci wychodzi? a raczej jego sinus?
27 mar 17:51
27 mar 18:19
f123: @Mila dokladnie
27 mar 20:06