planimetria
salamandra: Obwód trójkąta prostokątnego o polu 0,5 jest równy
√3+
√5. Oblicz długość
przeciwprostokątnej trójkąta.
a*b=1
a+b+c=
√3+
√5
a+b=
√3+
√5−c
a
2+b
2=c
2
(a+b)
2−2ab=c
2
((
√3+
√5)−c)
2−2*1=c
2
(
√3+
√5)
2−2(
√3+
√5)*c+c
2−2=c
2
(
√3+
√5)
2−2=2(
√3+
√5)c
| | (√3+√5)2−2 | | 3+2√15+5 | |
c= |
| = |
| =U{8+2√15}{2 |
| | 2(√3+√5) | | 2(√3+√5) | |
| | 2(4+2√15) | |
(√3+√5)= |
| = |
| | 2(√3+√5) | |
umie ktoś wskazac błąd? powinno wyjść
√3....
27 mar 15:08
wredulus_pospolitus:
9 linijka (początek wyliczania 'c' )
w liczniku podniosłeś do kwadratu √3 + √5 iiii ... zapomniałeś o −2
27 mar 15:11
wredulus_pospolitus:
winno być:
| | 3+2√15 + 5 − 2 | | 2(3 + √15) | |
c = |
| = |
| = |
| | 2(√3 + √5) | | 2(√3 + √5 | |
| | 2√3(√3 + √5 | |
= |
| = √3 |
| | 2(√3+√5) | |
27 mar 15:12
salamandra: 
27 mar 15:20
Mila:
1) a*b=1
a+b=√3+√5−c /2
2) (a+b)2=(√3+√5−c)2
L=(a+b)2, P=(√3+√5−c)2
L=a2+2ab+b2=c2+2
3) c2+2=(√3+√5−c)2⇔
(√3+√5−c)2−c2=2
Teraz wzór skróconego mnożenia :
(√3+√5−c+c)*(√3+√5−c−c)=2
(√3+√5)*(√3+√5−2c)=2
(√3+√5)2−2c*(√3+√5)=2
8+2√15−2c*(p5}+√3)=2
6+2√15=2c*(√5+√3)
3+√15=c*(√5+√3) /*(√5−√3)
(3+√15)*(√5−√3=2c
3√5−3√3+√75−√45=2c
3√5−3√3+5√3−3√5=2c
c=√3
===========
27 mar 20:21
salamandra: dziękuję za cierpliwość
27 mar 20:23