Rzut 3 kostkami
Paweł: Rzucono 3 razy kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma oczek w trzech rzutach
jest parzysta? Da się jakoś to sensownie zrobić bez wypisywania wszystkich możliwych
kombinacji?
27 mar 13:47
Bleee:
Co rozumiesz poprzez 'wypisywanie wszystkich możliwych kombinacji?
27 mar 13:55
Jerzy:
Zapewne sprzyjających. Wypisz je , bo jest ich naprawdę niewiele.
27 mar 14:03
Jerzy:
I pamiętaj,że kolejność jest ważna, czyli kazdą kombinację musisz zpermutować (3!)
27 mar 14:05
Jerzy:
Albo ustal kiedy suma trzech cyfr jest parzysta.
27 mar 14:10
Bleee:
Jerzy − dlatego się dopytuje co on traktuje jako 'wypisanie wszystkich kombinacji', czy on ma
na myśli wypisywanie z palca wszystkie możliwości sprzyjające (konkretne liczby) czy tylko
przypadki jakie rodzaje liczb moga/mają być wybrane.
Autorze − jeżeli to drugie to na dobrą sprawę 'sprawniej' się już nie da. Ewentualnie z
przeciwnego ( możliwość 1: wybrane trzy nieparzyste, możliwość 2: wybrana 1 nieparzysta i 2
parzyste)
27 mar 14:20
Jerzy:
PPP = 3*3*3
NNP = 3*3*3
NPN = 3*3*3
PNN = 3*3*3
27 mar 14:22
Paweł: Dzięki za pomoc, już rozumiem jak takie rzeczy robić
27 mar 14:50
PW: Paweł, możesz się potknąć na terminologii. Słowo 'kombinacja' ma ścisłą definicję w
matematyce. To zadanie nie traktuje o kombinacjach.
Podręcznikii mówią: Opisz zbiór zdarzeń elementarnych i zbiór zdarzeń sprzyjających. To są dwa
zdania, niezbędne do poprawnego myślenia i przekonania czytelnika. Gdybyś to zrobił, nie
mówiłbyś o 'kombinacjach'.
27 mar 15:01