AHQ: a
n=4a
n−1−3a
n−2+2
n n ≥ 2
a
0=0, a
1=3
Definiujemy funkcję tworzącą dla ciągu a
n
A(X) = ∑
n=0∞a
nX
n = a
0 + a
1X + a
2X
2+...
Chcemy teraz, aby nasza suma zaczynała się od 2−ego wyrazu, tak aby móc później wstawić
nasz ciąg. Ma to wyglądać tak: ∑
n=2∞a
nX
n Mamy więc:
A(X) = ∑
n=0∞a
nX
n = ∑
n=2∞a
nX
n ∑
n=2∞
= ∑
n=2∞(4a
n−1−3a
n−2+2
n)X
n + a
0 + a
1X
=4∑
n=2∞(a
n−1)X
n − 3∑
n=2∞(a
n−2)X
n + ∑
n=2∞2
nX
n + a
0 + a
1X
Teraz chcemy otrzymać równe indeksy (te przy ciągach i X) więc wyciągamy ustaloną ilość X−ów
przed nawias
A(X)=4X∑
n=2∞(a
n−1)X
n−1 − 3X
2∑
n=2∞(a
n−2)X
n−2 + ∑
n=2∞2
nX
n + a
0 + a
1X
| | 4X2 | |
A(X) = 4X (A(x) + a0) −3X2 * A(X) + |
| +3X −−−−− a0=0, a1=3 |
| | 1−2X | |
Zauważ, że poprzez wyciągnięcie X przed nawias, pozostałość możemy zapisać jako naszą funkcję
tworzącą plus lub minus jeszcze coś (lub nic).
| | 4X2 | |
Wyrażenie ∑n=2∞2nXn zapisałem jako |
| czyli sumę szeregu geometrycznego, |
| | 1−2X | |
No i na końcu podstawiłem a
0 i a
1 z założeń
Teraz (już po wyznaczeniu A(X) z naszego równania) otrzymujemy:
| | −2X2+3X | | −2X2+3X | |
A(X) = |
| −−−> |
| |
| | (1−2X)(3x−1)(x−1) | | (1−X)(1−2X)(1−3X) | |
Rozbijamy na ułamki proste, potem sprowadzamy do wspólnego mianownika, grupujemy
wyrazy przy X
2, X i wyrazy wolne i następnie porównujemy liczniki
| | a | | b | | c | |
A(X)= |
| + |
| + |
| |
| | 1−X | | 1−2X | | 1−3X | |
licznik > (6a+3b+2c)X
2 + (−5a−4b−3c)X +a+b+c
Układ równań:
6a+3b+2c=−2
−5a−4b−3c=3
a+b+c=0
| | 12 | | −4 | | 72 | |
A(X)= |
| + |
| + |
| |
| | 1−X | | 1−2X | | 1−3X | |
Zapisujemy to jako szereg potęgowy, a zatem:
A(X)=
12∑
n=0∞X
n − 4∑
n=0∞2
nX
n +
72∑
n=0∞3
nX
n
A(X)=∑
n=0∞(
12−4*2
n+
72*3
n)X
n
A tą postać już znamy z samego początku

Zatem a
n=
12−4*2
n+
72*3
n
Możemy jeszcze sprawdzić a
o i a
1 dla pewności
Jak coś nie jasne to pytaj. Może gdzieś jakiś mały błąd się wkradł więc proszę też innych o
uwagi.
Mila:
(*) a
n = 4a
n−1 −3a
n−2 +2
n , n≥2
a
0=0, a
1 = 3
II sposób
1) Równanie charakterystyczne:
x
2−4x+3=0
x
1=1, x
2=3
2) Przewidywana postać rozwiązania:
a
n(1)=A*1
n+B*3
n
a
n(2)=C*2
n
an=A+B*3n+C*2n
− wyznaczamy wartość C − podstawiamy do (*)
C*2
n=4*C*2
n−1−3*C*2
n−2+2
n
| | 1 | | 1 | |
C*2n=4*C*2n* |
| −3*C*2n* |
| +2n /:2n |
| | 2 | | 4 | |
C=−4
an=A+B*3n−4*2n
3) Korzystamy z war. początkowych:
a
0=0=A+B*3
0−4*2
0
A+B−4=0
a
1=3=A+B*3−4*2
−−−−−−−−−−
A+B=4
A+3B=11
−−−−−−−−−−−
=======================