Wyrażenia algebraiczne
Łukasz2247: Cześć proszę o pomoc w pewnym zadaniu w dwóch sprawach:
1.Czy mogę tak zapisac też wzór skróconego mnożeni:(x−y)
2=(x−y)(x−y) i wychodzi mi to samo co
we wzorze.
2.Takie cos było w książce:(x+y)(x−y)+(x−y)
2=(x−y)[(x+y)+(x−y)]:nie rozumiem skąd to się
wzięło a
może chodzi o cos takiego ab+ac+a(b+c)?
Proszę o pomoc
27 mar 12:56
Jerzy:
1) TAK
2) a*b + b2 = b*(a + b)
27 mar 12:58
Łukasz2247: Dzieki
27 mar 13:00
Łukasz2247: A czy mogę w tym drugim użyć takiego wzoru:ab+ac=a(b+c)?
27 mar 13:08
Łukasz2247: 
27 mar 13:11
Jerzy:
Zauważ,że jeden nawias jest w kwadracie. Patrz 12:58 , tutaj a = x + y i b = x − y .
Nie ma zatem zastosowania: ab + ac = a(b + c)
27 mar 13:20
Łukasz2247: Ale zwróć uwage na coś takiego gdybym to tak rozpisał:
(x+y)(x−y)+(x−y)(x−y) i teraz zastosował ten wzór a(b+c)

?
27 mar 13:27
Jerzy:
Dalej masz: ab + bb
27 mar 13:29
Łukasz2247: Aha no tak sorry.Dzięki


Dotarło to do mnie
27 mar 13:33
Jerzy:
Czyli w postaci iloczynowej masz : ab + bb = b(a +b)
27 mar 13:34