Stereometria oblicz pole przekroju
Jacek:

Wymiary ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego podane są na rysunku.
Oblicz pole przekroju płaszczyzną przechodzącą przez najkrótszą przekątną podstawy i
wierzchołek S
27 mar 12:18
f123:

Najkrotsza przekatna to bedzie
27 mar 12:24
f123: Obliczymy jej dlugosc z twierdzenia cosinusów:
d2 = 52 + 52 − 2*5*5*cos120
i dalej pole takiego trojkata trzeba policzyc
27 mar 12:25
f123:
27 mar 12:26
Jacek:

Tak trochę chaotycznie rozwiązałem to zadanie.
|FB| = 5
√3
zatem z twierdzenia pitagorasa
|GB|
2 + h
2 = 10
2
zatem P tego trójkąta
| | 1 | | 5√13 | | 25√3 | |
P = |
| 5√3 * |
| = |
| ? |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
27 mar 12:27
Jacek: @f123
Nie wydaje mi się ze twierdzenie cos będzie tutaj potrzebne.
Wystarczy informacja że w sześciokącie foremnym krótsza przekątna to 2* wysokośc trójkąta o
boku a
27 mar 12:29
f123: @Jacek dobrze
27 mar 12:31
Jacek: Ogólnie chodzi mi o sam wynik ponieważ po 3 przeliczeniu wynik jest taki sam a odpowiedz w
| | 5√39 | | 5√39 | |
książce różni się tym że wynik to |
| ,a mój to: |
| |
| | 2 | | 4 | |
27 mar 12:31
f123: | | 25√39 | |
@Jacek dziwne, wychodzi |
| |
| | 4 | |
27 mar 12:37