planimetria
salamandra:

Dwusieczna kąta prostego trójkąta prostokątnego dzieli przeciwprostokątną na odcinki o
długościach a i b. Oblicz dlugości przyprostokątnych tego trójkąta.
| y | | x | |
z tw o dwusiecznej: |
| = |
| ⇒ y*a=x*b |
| b | | a | |
| x2*b2 | |
z tw. Pitagorasa x2+ |
| =(a+b)2 |
| a2 | |
dobrze kombinuję?
27 mar 12:08
Eta:
Dobrze

licz dalej ...
wyłącz x
2 przed nawias i ... jedziemy
27 mar 12:23
Eta:
I jak
salamandruś ? żyjesz?
27 mar 12:43
salamandra: żyję, byłem się przewietrzyć

kontynuuję
27 mar 12:49
Eta:
27 mar 12:54
salamandra:
można to jakoś uprościć?
27 mar 12:56
Eta:
| (a+b)2*a2 | |
x2= |
| −−− tak ładniej bez "pięter"  |
| a2+b2 | |
x=...........
y=.........
27 mar 12:58
salamandra: no i teraz zrobiłaś tak jak książka, a ja myślałem, że mam coś źle

dziękuję
27 mar 13:01
Eta:
27 mar 13:03