Zagadka :)
matmax: Spotkali się dwaj uczeni:
– Jestem szczęśliwym człowiekiem, mam 3 wspaniałe córki.
– A ile mają lat?
– Iloczyn ich lat daje tyle ile ja mam lat, czyli 36.
– No dobrze, ale to mi nic nie mówi…
– A widzisz tę alejkę? Tyle ile tu drzew, tyle wynosi suma wieku moich córek.
– Nadal mi to niewiele mówi.
– To jeszcze Ci podpowiem – najstarsza córka ma zielone oczy, podobnie jak korona tych drzew.
– A no to teraz wszystko jasne, zazdroszczę Ci wspaniałych córek.
Ile lat mają córki naukowca?
27 mar 11:39
Tadeusz:
to narysuj tą alejkę
27 mar 11:47
f123: @Tadeusz i co mi to da?
27 mar 11:51
Tadeusz: policzysz ile drzew przy niej rośnie
27 mar 11:53
Eta:
Dwie bliźniaczki po
2 lata i najstarsza
9 lat
27 mar 11:57
f123: @Eta ciekawe, jestes nauczycielem / nauczycielką?
27 mar 11:59
Tadeusz:
albo 2, 3 i 6
albo 1, 4 i 9
albo 3, 3 i 4
27 mar 12:00
Jerzy:
Albo np: 1 , 2 , 18 lub 2 , 3 , 6 lub dwie bliźniaczki po 3 i jedna 4
27 mar 12:01
Eta:
@
Jerzy młody byłby tatuś mając 18 lat −−− miał córkę
27 mar 12:04
Tadeusz:
dziś młodzież szybko ...
27 mar 12:06
Jerzy:
Słyszałem o młodszych ( takie czasy )
27 mar 12:06
Eta:
Gdyby wiek córek był 2,3,6 −−− to zbędna byłaby trzecia informacja

Zatem : suma wieku tylko w dwu przypadkach jest równa 13
1+6+6 =13 lub 2+2+9=13
więc 2,2,9 −− wiek jego córek
27 mar 12:07
Jerzy:
Eta , czy zakładasz ,że po obu sronach alejki jest ta sama ilość drzew ?
27 mar 12:13
Eta:
Czy przy alejce po obu stronach musi być ta sama ilość drzew ? ( nie!
27 mar 12:15
Tadeusz:
... a w Ameryce jest koronawirus i biją myrzynów ...
27 mar 12:15
Jerzy:
To nie rozumiem, dlaczego suma wieku musi być 13.
27 mar 12:18
f123: @Jerzy nadal po dowiedzeniu sie informacji o drzewach nie wiedzial, ile lat maja corki
naukowca, czyli musialy mu sie pokrywac wyniki, czyli suma jakies kombinacji byla taka sama
jak innej, w tym przypadku
1 + 6 + 6 = 13
2 + 2 + 9 = 13
Po dowiedzeniu sie, ze najstarsza z corek ma....
zostaje jedna odpowiedz => 2, 2, 9
27 mar 12:21
Eta:
No bo tylko w takim przypadku podał trzecią informację
W pozostałych , trzecia informacja byłaby zbędna
i wtedy możemy podać kilka odpowiedzi
27 mar 12:21
Eta:
Dokładnie tak
f123
27 mar 12:22
Eta:
Aaaaaa to dlatego Tadeusz masz "biały" nick

27 mar 12:25