prawdop.
Patryk: | | 1 | | 2 | |
Może to banalne pytanie, ale dlaczego w podpunkcie a) P = |
| a nie |
| ? W końcu są |
| | 15 | | 15 | |
dwa punkty, które należą do prostej, dwa spośród 15.
https://zadania.info/d474/8777500
26 mar 23:38
salamandra: | | 1 | |
według mnie to powinno być nawet nie |
| , ale {1}{3} |
| | 15 | |
26 mar 23:46
salamandra: Przepraszam,
załóżmy, że "łączymy" ze sobą te dwa zbiory, to pierwszą mogę wybrać na 5 sposobów, a drugą na
4
5*4=20
| | 4 | | 1 | |
sprzyjające pary to (1,2) i (2,4) i to * 2, co daje nam P(A)= |
| = |
| |
| | 20 | | 5 | |
26 mar 23:51
salamandra: Teraz to już w ogóle dziwne odpowiedzi powstały, no ciekawe
26 mar 23:52
26 mar 23:52
f123: o, czesc @salamandra
26 mar 23:53
Patryk: Teraz nie wiadomo... w książce też mam 1/15
26 mar 23:55
salamandra: O Boże... już wiem, już Ci rozpisuję
26 mar 23:56
salamandra: Ile mamy punktów z tych zbiorów, PUNKTÓW? no 3*2=6
I teraz chodzi w zadaniu o to, żeby wybrać dwa punkty, tj (1,2) (2,4) i tego prawdopodobieństwo
policzyć.
Spośród zbioru tych sześciu punktów losujemy dwa. Na ile sposobów możemy to zrobić?
No wiadomo że na 6*5 sposobów.
Ile mamy sprzyjających? Jedno, ale mnożymy *2, bo uwzględniamy kolejność, więc (1,2), (2,4) to
będzie co innego niż (2,4), (1,2)
|Ω|=30
|A|=2
26 mar 23:58
f123: | | | |
A, losujemy DWA rozne punkty, take wszystkich punktow mamy 6 => |Ω| = | . Teraz jedyne |
| | |
punkty nalezace do prostej to (1, 2) oraz (2, 4) => sa to dwa punkty, wiec liczymy jako |A| =
26 mar 23:58
Patryk: Dobra, też już wiem. Bo tutaj losujemy dwa punkty.... jeden podzbiór to dwa punkty a taki
podzbiorów jest 15
26 mar 23:59
salamandra: No zalezy czy uwzględniasz kolejność czy nie, ja uwzględniłem, dlatego u mnie jest 30.
27 mar 00:00