:)
AHQ: Jaki warunek muszą spełniać a,b ∊ℤ, aby 3√a+√b + 3√a−√b ∊ℤ
Żeby nie było wątpliwości chodzi o 3√a+b12 + 3√a−b12 ∊ℤ
(tylko druga liczba spod pierwiastka 3−ego stopnia ma na sobie pierwiastek drugiego st.)
26 mar 21:40
Adamm:
No cóż. Zapisz
x = 3√a+√b, y = 3√a−√b, z = x+y.
z3 = 2a+33√a2−bz
Żeby z było całkowite, to albo a = 0, albo a2−b jest sześcianem liczby całkowitej.
Załóżmy, że a2−b jest takim sześcianem.
Wtedy po prostu sprawdzasz rozwiązania z3 = 2a+33√a2−bz.
Jeśli wszystkie są całkowite, to z musi być całkowite.
Jeśli żadne nie jest całkowite, to z nie może być całkowite.
Jeśli jedno jest całkowite, jedno nie jest całkowite, to
jedno musi być całkowite, a reszta niecałkowita.
W ostatnim przypadku pytamy się, czy z jest tym całkowitym pierwiastkiem.
27 mar 12:10
jc:
a3−b=k3
Mamy więc układ równań
z3=2az+3kz
k2=a2−b
k i z możemy wybrać jako parametry
k i z − nieparzyste lub z parzyste
a=(z3−3kz)/2
b=a2=k3
To nie jest kryterium, ale sposób na opisanie wszystkich takich równań.
np.
z=1, k=−1, a=2, b=5
z=2, k=−1, a=7, b=50
z=3, k=1, a=9, b=80
27 mar 12:23
jc: b=a2−k3
27 mar 12:24