planimetria
mrlo: Dany jest trójkąt prostokątny ABC, kąt ABC jest dwa razy większy od
kąta CAB. Obwód koła wpisanego w ten trójkąt wynosi 2∏ .
Z wierzchołka C poprowadzono prostą, która przecina przeciwprostokątną
AB w punkcie D i tworzy z krótszą przyprostokątną kąt 30 0 . Oblicz pole
koła opisanego na tym trójkącie, oraz stosunek długości odcinka.
proszę o odpowiedź
wiem juz,ze kąt alfa ma 30 stopni i promień koła wpisanego jest równy 1
26 mar 20:55
Eta:
Oczekujesz poprawnej odpowiedzi ?
to
Napisz porządnie treść zadania:
oblicz pole koła jakiego?
stosunek odcinka jakiego? i do czego ?
26 mar 22:05
mrlo: jest napisane ze kola opisanego na trojkacie, stosunek dlugosci odcinka jaki dzieli prosta
poprowadzona
z wierzchołka c, zadanie jest slowo w slowo przepisane z polecenia.
27 mar 00:13
f123: Jakis dziwny podrecznik.. "stosunek dlugosci odcinka" co to znaczy
27 mar 00:20
Eta:

Korzystam z trójkątów "ekierek" 30
o,60
o,90
o ( oznaczenia jak na rys.
2πr=2π ⇒ r=1
2r=2c+2c
√3−4c ⇒ 2=2c(
√3−1) ⇒ c=
√3+1
|BD|: |DA|=1:3
Pole koła opisanego na .... jakim trójkącie ?
jeżeli na :
R=
√3+1
P
k= πR
2= ......= 2(2+
√3)π
A jeżeli na ΔABC to R= 2c P=....
A jeżeli na ΔDAC to R= c
√3 P=...
Dlatego pytałam które pole koła?
27 mar 00:32
Eta:
pole którego koła ?
27 mar 00:35