Wyznacz zbiór wartości funkcji w danym przedziale
bartipolo: 13x3 − 12x2 −6x + 143 x∊(−3,2)
Obliczyłem wartość dla ekstremum f(−2)=12
limx−>2− f(x) = −623
limx−>−3+ f(x) = 2716
W odpowiedziach jest ZWf: ( −623 , 12 >
Nie rozumiem dlaczego nie Zwf: ( −623 , 2716 ) lub nawet ZWf: <12 , 2716 ) .
Proszę o pomoc.
26 mar 20:23
xyz:
| | 1 | | 1 | | 14 | |
f(x) = |
| x3 − |
| x2 − 6x + |
| , x ∊ (−3, 2) |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 14 | | 9 | | 14 | |
lim f(x) = |
| *(−3)3 − |
| *(−3)2 −6*(−3) + |
| = −9− |
| +18+ |
| = |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
x−>−3
+
| | 9 | | 14 | | 27 | | 28 | | 55 | | 1 | |
= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = 9 |
| |
| | 2 | | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
26 mar 20:33
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
a co jest większe 12 czy 27 |
| |
| | 6 | |
26 mar 20:33
Bartipolo: xyz dzięki bardzo nie wiem jak mi to umknęło : D
26 mar 20:45
a7:

f'(x)=x
2−x−6=(x−3)(x+2)
dla x=−2 jest ekstremum lokalne należące do przedziału (−3,2)
| | 2 | |
f(−2)=12 dlatego z. wartości na tym przedziale jest (−6 |
| ,12> |
| | 3 | |
26 mar 20:46