dawcio: czesc prosze o zrobienie zadan w kolku
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/05b647c5a30bccbb.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b604c3f58a35288e.html
jak ktos bedzie robil to prosze o zorbienie zeby mozna bylo odrazu przepisa do zeszytu bo
ja matematyki nie umiem za bardzo
19 lis 17:19
Mycha: to nie jest forum na ktorym ludzie zrobia za Ciebie zadanie

moga Ci pomoc zrozumiec ale
nie licz na to ze po takim poscie ktos Ci te zadanie zrobi
19 lis 17:31
dawcio: aha no to prosze o pomoc
19 lis 17:34
Mycha: wiec tak dawcio... sprobuj sam znalezc miejsca zerowe poszczegolnych funkcji
kwadratowych
np. z tego pierwszego z licznika
x
2-1
jak inaczej mozna to zapisac

jakie sa miejsca zerowe

jak wyglada postac iloczynowa
19 lis 17:41
dawcio: nie wiem bo ja to dopiero zaczolem w szkole i nie rozumiem tego i prosze zeby ktos mi
tym pomogl
19 lis 17:45
Mycha: to akurat mozna zrobic ze wozru skroconego mnozenia
a
2-b
2=(a-b)(a+b)
czyli
x
2-1=(x-1)(x+1)
jezeli chodzi o mianownik w tym ulamku
x
2+x-6
to tutaj musimy policzyc pierwiastki. przez delte, kojarzysz

Δ=b
2-4ac (z rownania ax
2+bx+c) czyli za a podstawiasz liczbe ktora stoi przy x
2, za b
ta co stoi przy x i c to wyraz wolny.
wiec tutaj mamy
Δ=(1)
2-4*1*(-6)=1+24=25
liczymy pierwiastek z delty
√Δ=5
i teraz x
1 i x
2
x
1=(-b-
√Δ)/4a
x
2=(-b+
√Δ)/4a
czyli
x
1=(-1-5)/2*1=-6/2=-3
x
2=(-1+5)/2*1=4/2=2
i zapisujemy w postaci iloczynowej a(x-x
1)(x-x
2)
(x+3)(x-2)
czyli nasz pierwszy ulamek wyglada
(x-1)(x+1)/[(x+3)(x-2)]
teraz sprobuj to samo z drugim zrobic
19 lis 17:56