analityczna
xyz: Punkt A = (9, 1) jest wierzchołkiem rombu ABCD o polu 60. Przek ̨atna BD zawiera si ̨e w
prostej l o równaniu 2x − y − 7 = 0. Wyznacz równanie okr ̨egu wpisanego w ten romb.
Ktoś pomoże?
26 mar 19:00
wredulus_pospolitus:
jak już kopiujesz treść zadania to przynajmniej popraw litery
26 mar 19:01
wredulus_pospolitus:
krok 1:
wyznaczasz prostą, prostopadłą do prostej l i przechodzą przez punkt A
krok 2:
oznaczamy jako S punkt przecięcia się tych prostych.
oblicz |AS|
krok 3:
wyznacz długość przekątnej AC (|AC| = 2|AS|)
krok 4:
wyznacz długość drugiej przekątnej (BD) mając długość pierwszej przekątnej oraz pole rombu
krok 5:
wyznacz długość boku rombu (np. |AB|) korzystając z tw. Pitagorasa
krok 6:
wyznacz wysokość rombu (masz długość boku i pole rombu)
krok 7:
promień okręgu wpisanego w romb jest równy połowie wysokości tegoż rombu
do dzieła.
26 mar 19:06
xyz: dzięki
26 mar 19:25