Szereg potęgowy
Kiedy: Rozwiń funkcję w szereg potęgowy, wyznacz promień zbieżności:
| | 1 | |
Czy można zastosować porównanie do szeregu geometrycznego i |
| , czy muszę liczyć |
| | 1−x | |
pochodne? Nie widzę innego sposobu, jak wzór Taylora z pochodnych i zgadywanie
26 mar 18:38
Silniak: Wielki powrót:
dla h(x) zamierzam wykorzystać szereg geometryczny. Jak tego dokonać?
26 mar 21:06
Ułamek: Heeej, nie widzę tylko przekształcenia do szeregu geometrycznego w h(x), z t(x) poradziłem
sobie. :c
26 mar 23:06
jc: | | 1 | | 1 | | 1 | |
h(x)= |
| * |
| x2}= |
| [1 − (3/2)x2 + (3/2)2x4 − (3/2)3x6+...] |
| | 2 | | 1+(3/2 | | 2 | |
R=
√2/3
27 mar 07:20
jc: | | 1 | | 1 | |
h(x)= |
| * |
| = ... |
| | 2 | | 1+(3/2)x2 | |
27 mar 07:21