ciągi
Patryk: W ciągu arytmetycznym suma n początkowych wyrazów o numerach parzystych jest równa 6n2 − 4n.
Oblicz sumę n początkowych wyrazów o numerach nieparzystych.
Dla sumy parzystych wyrazów:
S1 = a2 =2
a4 = 14
a3 = 8
r = 6
Sn − suma n poczatkowych wyrazów z całego ciągu
Sn − Sparzyste = Snieparzyste
an = 6n−10 // wzór ogólny dla całego ciągu
Sn = 3n2 − 7n
3n2 − 7n − 6n2 + 4n = Snieparzyste
Snieparzyste = −3n2 − 3n
W odpowiedziach jest 6n2 − 10n, gdzie mam błąd?
26 mar 18:16
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
w ciągu arytmetycznym an mamy:
a2 = a1 + r
a4 = a3 + r
a6 = a5 + r
więc:
Sn parzystych = Sn nieparzystych + n*r
r obliczone ... r = 6
więc mamy:
6n2 − 4n = Sn nieparzystych + 6n
Sn nieparzystych = 6n2 − 4n − 6n = 6n2 − 10n
26 mar 18:20
wredulus_pospolitus:
U ciebie jest błąd w momencie:
S
n − S
parzyste = S
nieparzyste
chodzi konkretniej o S
parzyste <−−−− to nie jest 'suma n kolejnych parzystych'

Aby było dobrze musisz zrobić:
S
2n − S
parzystych = S
nieparzystych
26 mar 18:22
Patryk: Hmm.... na to bym nie wpadł, a dało by się od razu to policzyć tzn biorąc pierwszy wyraz
nieparzysty czyli a1, an zamienić ze wzoru ogólnego i r = 12? I w ten sposób liczył bym sumę
co drugiego wyrazu czyli też było by dobrze chyba...
26 mar 18:25
wredulus_pospolitus:
też możesz tak policzyć
a
1 = −4
a
2n−1 = 6(2n−1) − 10 = 12n − 16
| | a1 + a2n−1 | |
Sn nieparzystych = |
| *n = (6n − 10)*n = 6n2 − 10n |
| | 2 | |
26 mar 18:29
Patryk: Ok, dzięki, rozumiem to rozwiązanie. Nie mogę tylko ogarnąć dlaczego w poprzedniej metodzie
musi być S2n zamiast Sn. To tak jakby ciąg się dwukrotnie rozszerzył?
26 mar 18:33
wredulus_pospolitus:
ponieważ wzór który podstawiałeś (6n2 − 4n) dotyczy sumy N elementów o KOLEJNYCH LICZBACH
PARZYSTYCH
Sn to jest suma N elementów o kolejnych numerach
więc
w Sn masz elementy od a1 do an włącznie
natomiast w Sn parzystych masz elementy od a2 do a2n (tylko parzyste)
chcesz obliczyć Sn nieparzystych gdzie masz elementy od a1 do a2n−1 (tylko nieparzyste)
26 mar 18:42
Patryk: Dobra, rozpiszę to sobie jeszcze na jakimś przykładzie. Dzięki za pomoc
26 mar 18:50