Równanie różniczkowe
tero: Rozwiąż równanie różniczkowe:
1) y'=1x+y
2) x−3y+2+(3x−y−2)y'=0
26 mar 18:13
wredulus_pospolitus:
2) (x−3y +2)dx + (3x−y−2)dy = 0 <−−−− Co to jest za typ równania różniczkowego

Jaką
mamy metodę rozwiązywania tego typu równania różniczkowego

No to rozwiązujesz
26 mar 18:15
wredulus_pospolitus:
1) ... podstawienie:
s = y + x
| ds | | dy | | dy | | ds | |
| = |
| + 1 −−−> |
| = |
| − 1 |
| dx | | dx | | dx | | dx | |
podstawiasz i liczysz
26 mar 18:17
tero: Nie jestem do końca pewny jaki typ ma pierwsze równanie różniczkowe
26 mar 21:10
tero: Sorki, chodzi mi o punkt 2)
26 mar 21:21
wredulus_pospolitus:
No to jaki według Ciebie to jest typ równania różniczkowego
26 mar 22:33
Aksa: Nie jest to równanie różniczkowe zupełne, wiec trzeba znaleźć czynnik całkujący, tylko niestety
mam
z tym problem
27 mar 00:11
wredulus_pospolitus:
Najpierw musimy sprawdzić warunek konieczny:
(x−3y+2)'y = −3 ≠ 3 = (3x−y−2)'x
więc mamy poważny problem
Najlepiej sprawdź czy dobrze zapisałeś równanie. Jeżeli tak − to niestety spodziewam się
tragicznego wyniku. Wątpię by nawet Mateuszowi się chciało to rozwiązywać.
27 mar 01:02
tero: Tak, zapisane jest okej. Właśnie to że warunek nie jest spełniony sprawia, że nie potrafie
dalej tego
rozwiązac
27 mar 01:19