Odcięta
jaros: Styczna do wykresu funkcji f(x)=x2−8x−1 jest równoległa do prostej o równaniu y = 2x−4.
Odcięta punktu styczności wynosi ?
Czym tu jest odcięta i jak ją policzyć?
26 mar 17:17
26 mar 17:18
wredulus_pospolitus:
krok 1:
skoro styczna jest równoległa, to masz jej współczynnik kierunkowy
krok 2:
współczynnik kierunkowy stycznej = f'(xo) gdzie xo to jest ODCIĘTA punktu styczności
krok 3:
liczysz f'(x)
krok 4:
rozwiązujesz równanie: f'(x) = 2 ... wyznaczasz x <−−− to jest odcięta punktu styczności
26 mar 17:21
janek191:

f '(x) = 2 x − 8 = 2 ⇒ x = 5
26 mar 17:28
Janek: W skrócie f(x) = x
2 −8x − 1 y=2x − 4 ==> współczynnik kierunkowy a = 2 bo proste są równoległe
pochodzą f'(x) = 2x − 8
a=f'(x
0)
2 = 2x
0 − 8
x
0 = 5
Szukamy argumentu na osi X tzw osi odciętych
26 mar 17:40