zad optymalizacyjne
Janek: Zbadano ze koszt wytworzenia k sztuk pewnego towaru jest równy 2k2 + 33k + 120. Ile sztuk tego
towaru należy wyprodukować aby koszt wytworzenia jednej sztuki byl najmniejszy ?
Hej, powie mi ktoś jak to zoptymalizować?
26 mar 16:51
wredulus_pospolitus:
tak
krok 1: piszesz f(k) = 2k2 + 33k + 120
krok 2: liczysz pochodną: f'(k)
krok 3: za pomocą pochodnej sprawdzasz dla jakiego 'k' mamy minimum lokalne
krok 4: jeżeli to k0 (w którym jest minimum) nie jest liczbą naturalną ... sprawdzasz wartość
funkcji f(k) w najbliższych liczbach naturalnych temu wyliczonemu ko
krok 5: wybierasz mniejszą wartość.
KOOOOONIEC
26 mar 17:05
Janek: To zadanie jest za 6pkt w maturze próbnej nowej ery, wiec proszę bez kpin :')
26 mar 17:15
Janek: Yyyyy gdzieś jest błąd albo ja nie rozumiem pochodna funkcji f'(k) = 4k + 33 jej minimum
| | 33 | |
znajduje się w − |
| a najbliższa liczba naturalna to 1 a w odpowiedziach jest, że trzeba |
| | 4 | |
wyprodukować 8 sztuk.
26 mar 17:32
wredulus_pospolitus:
A w którym momencie ja niby kpię sobie czy co z Ciebie czy to z zadania
26 mar 17:40
Janek: Jakoś to nie wiem wielkimi literami mnie zmyliło i pomyślałem, że Pan pisze iż jest to zadnie
tak proste, że nie warto je tu zamieszczać
26 mar 17:42
wredulus_pospolitus:
boooo .... my chcemy policzyć
| | 2k2+33k + 120 | |
f(k) = |
| <−−− bo to jest funkcja średniego kosztu produkcji JEDNEJ |
| | k | |
SZTUKĘ
g(k) = 2k
2+33k + 120 <−−− to jest funkcja całkowitego kosztu (np. g(4) = koszt
| | g(4) | |
wyprodukowania 4sztuk ... więc f(4) = |
| = średni koszt produkcji 1 sztuki, w |
| | 4 | |
momencie gdy produkujemy 4 sztuki)
26 mar 17:43
Janek: | | 120 | |
Czyli funkcja optymalizowaną będzie f(k) = 2k + 33 + |
| ? |
| | k | |
26 mar 17:49
wredulus_pospolitus:
tak
26 mar 17:50