układ równań
Ola: rozwiąż układ Cramera wzorami i macierzowo
x1 + x2 + 2x3 = 9
2x1 − x2 + 2x3 = 6
x1 + x2 +4x3 = 15
26 mar 15:41
26 mar 16:08
Ola: to umiem ale jak z tymi macierzami
![](emots/2/pytajnik.gif)
AX = B ⇒ X = A
−1 B
26 mar 16:13
Des:
A−1 − odwrotna macierz współczynników, B − macierz wyrazów wolnych
Trzeba wymnożyć macierze, umiesz?
26 mar 16:17
Maciess: Trudnością raczej jest odwrócenie macierzy 3x3, a nie pomnozenie dwóch macierzy
26 mar 16:24
Ola: no i o to własnie mi chodziło
26 mar 16:40
Ola: A
−1 =
26 mar 16:40
Des:
1 , 1/3 , −2/3
1 , −1/3 , −1/3
−1/2 , 0 , 1/2
26 mar 16:46
Ola: zgadza się
27 mar 18:21
Mariusz:
Ola masz C# w systemie , wyszukaj sobie kompilator
Napisałem niedawno programik do odwracania macierzy
using System;
using System.IO;
using System.Globalization;
namespace MatrixInverse
{
class MatrixInverse
{
public static void Main()
{
char esc;
string str,path;
int i,j,n;
double[,] A;
double d;
NumberFormatInfo nfi = new NumberFormatInfo();
nfi.NumberDecimalSeparator = ".";
Console.WriteLine("Podaj ścieżkę do pliku w którym chcesz zapisać wynik");
path = Console.ReadLine();
using(StreamWriter sw = new StreamWriter(path,true))
{
do
{
Console.Clear();
Console.WriteLine("Odwracanie macierzy");
Console.WriteLine();
Console.WriteLine("Podaj rozmiar macierzy n=");
str = Console.ReadLine();
int.TryParse(str,out n);
A = new double[n+1,2*n+1];
for(i = 1;i <= n;i++)
{
Console.WriteLine("Wprowadz " + i.ToString(nfi) + ". wiersz macierzy");
for(j = 1;j <= n;j++)
{
str = Console.ReadLine();
double.TryParse(str,out A[i,j]);
}
}
Inverse(A,n,out d);
sw.WriteLine(d.ToString(nfi));
for(i = 1;i <= n && d != 0.0 ;i++)
{
for(j = n + 1;j <= 2*n;j++)
{
Console.Write(A[i,j].ToString(nfi)+" , ");
sw.Write(A[i,j].ToString(nfi) + " , ");
}
Console.WriteLine();
sw.WriteLine();
}
esc = (char)Console.ReadKey().Key;
}
while(esc != (char)ConsoleKey.Escape);
}
}
public static void Inverse(double[,] A,int n,out double d)
{
int i,j,k,m;
double s,t,temp;
d = 1.0;
for(i = 1;i <= n;i++)
for(j = n+1;j <= 2*n;j++)
if(i == j − n)
A[i,j] = 1.0;
else
A[i,j] = 0.0;
for(i = 1;i <= n;i++)
{
m = i;
for(j = i;j <= n;j++)
if(Math.Abs(A[j,i]) > Math.Abs(A[m,i]))
m = j;
for(j = 1;j <= 2*n;j++)
{
temp = A[i,j];
A[i,j] = A[m,j];
A[m,j] = temp;
}
if(m != i)
d = −d;
if(A[i,i] == 0.0)
{
d = 0.0;
return;
}
s = A[i,i];
for(j = 1;j <= 2*n;j++)
A[i,j] /= s;
for(j = i + 1;j <= n;j++)
{
t = A[j,i];
for(k = i;k <= 2*n;k++)
A[j,k]−=A[i,k]*t;
}
}
for(k = n + 1;k <= 2*n;k++)
{
for(i = n;i >= 1;i−−)
{
s = A[i,k];
for(j = i + 1;j <= n;j++)
s −= A[i,j]*A[j,k];
A[i,k] = s;
}
}
}
}
}
28 mar 20:34