maturka
maturka:
zad1
Wyznacz najmniejszą wartość funkcji
f(x)= (x−1)(x−2)(x−3)(x−4) +5
zad2
Wykaż,że liczba : 2020
2+(2020*2019)
2+2021
2
jest kwadratem liczby naturalnej
tylko dla
maturzystów
Powodzenia
26 mar 15:19
maturka:
Sorry

poprawiam chochlika w zad2/
zamiast 2019 ma być
2021
26 mar 15:23
f123: w czym problem?
26 mar 15:52
Eta:
Ja nie mam problemu
26 mar 15:55
Szkolniak: | | 65 | |
Czy w 1 zadaniu odpowiedź to |
| ?  |
| | 16 | |
26 mar 15:57
Eta:
26 mar 15:58
Szkolniak: To chyba nieźle nawymyślałem

Chyba najlepiej rozbić postać funkcji f na iloczyn dwóch kwadratowych, prawda?
26 mar 16:03
Eta:
Myśl dalej......... myślenie ma przyszłość i nie boli
26 mar 16:04
Maciess: W 2 lepiej od razu rozpatrzeć ogólniejszy przypadek niż się babrać w tych latach
26 mar 16:20
Szkolniak: Ok, mam rozwiązanie

ale daję sobie głowę uciąć że nie jest to najoptymalniej
26 mar 16:22
f123: @Eta czy w pierwszym to po prostu bedzie 5?
26 mar 16:24
Szkolniak: Za prosto by było
26 mar 16:27
26 mar 16:49
Janek: W zad 1 może by było wymnożyć wszystkie wielomiany, obliczyć pochodną, sprawdzić wartości w
ekstremach i granicach?
26 mar 16:53
f123: @Janek mozna, tak zrobilem tyle ze wyszedl mi wielomian stopnia 3ciego a jego pierwiastki to
| | 5 − √5 | | 5 | | 5 + √5 | |
|
| , |
| , |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
26 mar 16:57
f123: | | 5 − √5 | |
i teraz f( |
| ) = ... |
| | 2 | |
26 mar 16:57
Mila:
4
26 mar 17:02
Mila:
Podpowiedź:
f(x)=[(x−1)*(x−4)]*[(x−2)*(x−3)]+5
Wymnożyć w nawiasach kwadratowych i pomyśleć!
26 mar 17:07
f123: @Mila no dobra, to w takim razie dlaczego nie wychodzi to z policzenia pochodnej, nastepnie
minimum i podstawic do f(x)?
26 mar 17:10
Mila:
Też wychodzi, tylko obliczenia są nieprzyjazne.
26 mar 17:26
26 mar 17:27
salamandra: wieczorem wpadnę, ale z tego co mi się wydaję, to ja bym rozpatrzył te cztery nawiasy, policzył
pochodną, ekstrema, a pozniej o 5 jednostek w górę przesunął wykres?
26 mar 17:31
Mila:
Nieprawda, wpisz w wolfram, a wyjdzie 4.
26 mar 17:32
Mila:
Salamandra, zrób, jak napisałam we wskazówce. Pomyśl trochę, jak ułatwić sobie pracę.
Bez pochodnej.
26 mar 17:35
Mila:
Szkolniak ,a co Tobą? Wczoraj trudniejsze zadania rozwiązałeś.
26 mar 17:37
f123: @Mila faktycznie, wychodzi, blad w obliczeniach
26 mar 17:43
salamandra: f(x)=(x
2−5x+4)*(x
2−5x+6)+5
nie wiem szczerze mówiąc jak to "złączyć" ze sobą.
| | 5 | | −9 | |
Pierwsza funkcja ma miejsca zerowe 1 i 4, a jej wierzchołek to ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | |
Druga funkcja miejsca zerowe: 2,3, a wierzchołek to U{ |
| , −1} |
| | 2 | |
26 mar 17:50
wredulus_pospolitus:
salamandra
pierwszy nawias masz:
x
2 − 5x
+ 4
drugi nawias masz:
x
2 − 5x
+ 6
co by można było zrobić

żeby uzyskać znowu jakiś wzór skróconego mnożenia
26 mar 17:54
f123: @salamandra tez za bardzo nie wiem jak to polaczyc
@wreduluspospolitus znowu wzor skroconego mnozenia? Nie uzyskalismy zadnego przedtem
26 mar 17:59
Mila:
Nie patrz na różnice ale na to co jednakowe
26 mar 18:03
Eta:
26 mar 18:04
Eta:
Hej
Mila
26 mar 18:05
wredulus_pospolitus:
dobra ... nie ma co podpowiadać ... bo się skończy na tym, że sami to zrobimy
26 mar 18:05
salamandra: Podstawić jakaś zmienna pomocnicza za to? x2−5x=t? Na przykład?
26 mar 18:06
Eta:
Od kiedy "wrednulus" to maturzysta ?
26 mar 18:06
Eta:
26 mar 18:07
wredulus_pospolitus:
'Poprawiam' maturę w tym roku
26 mar 18:07
Eta:
W tym roku?

a to dlatego,że jej nie będzie!
26 mar 18:08
f123: @salamandra licz z pochodnej tak jak ja, jak dobrze policzysz wszystko to wyjdzie, ze dla x =
| | 5 − √5 | |
|
| przymuje wartosc najmniejsza |
| | 2 | |
26 mar 18:08
salamandra: wiem, że wyjdzie, ale "kazali" się nie męczyć , to próbuję, ciekaw jestem tego innego sposobu
26 mar 18:10
Mila:
Nie słuchaj , masz dobry pomysł 18:06.
Już nic nie piszę, bo [F[Eta] mnie wyrzuci z forum.
26 mar 18:10
wredulus_pospolitus:
Etuś .... ciii ... bo się wyda
26 mar 18:11
Eta:

dla
Mili za milczenie
26 mar 18:11
wredulus_pospolitus:
Miluś ... pomysł dobry ... ale to jest "nie do końca to"

I też teraz milknę bo już i tak na dywaniku u Ety jestem
26 mar 18:12
f123: @Mila dobra, widze to, ciekawy sposob
26 mar 18:12
Eta:
No to naszym pilnym maturzystom dałam
"zagwozdkę"
26 mar 18:14
Mila:
Bardzo ładne zadanko.
Dorzucam w tym samym stylu.
Rozwiąż równanie w zbiorze liczb rzeczywistych:
| 3 | | 1 | | 4 | | 4 | | 1 | | 3 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| =0 |
| x | | x−1 | | x−2 | | x−3 | | x−4 | | x−5 | |
26 mar 18:30
salamandra: Zabronione są chwyty w postaci doprowadzania do wspólnego mianownika i później wymnazania ich?
26 mar 18:40
Mila:
Niezupełnie zabronione. Skorzystaj z pomysłu z poprzedniego zadania.
26 mar 18:50
Mila:
f123 ? Rozwiązuj.
26 mar 18:51
salamandra: Rozwiąże około 21, chwilowo pracuję i tylko zerkam od czasu do czasu
26 mar 18:57
Szkolniak: | | 5±√5 | |
Rozwiązane i wyszlo że dla x= |
| przyjmowana jest wartość najmniejsza równa 4, ale to |
| | 2 | |
za pomocą pochodnych i równania wielomianowego. Zaraz pomyślę nad twoja wskazówką
Mila
26 mar 19:16
Szkolniak: Ok, zrobione

kluczowa była wskazówka
wredulusa
26 mar 19:19
f123: @Mila juz chyba mam dosyc matematyki na dzisiaj
26 mar 19:22
Eta:
26 mar 20:14
Szkolniak: To drugie coś nie idzie

próbowałem coś z kwadratu sumy lub kwadratu różnicy, ale
nic mi nie wychodzi
26 mar 20:31
Szkolniak: Mam na myśli drugie zadanie Ety − a w Twoim Mila posegregowałem jedynki z jedynkami,
trójki z trójkami i czwórki z czwórkami, w ten sposób powstało mi coś, czym się powtarza
'x2−5x', ale się zatrzymałem na tym
26 mar 20:40
salamandra: U{3(x−1)(x−2)(x−3)(x−4)(x−5)+x(x−2)(x−3)(x−4)(x−5)+4x(x−1)(x−3)(x−4)(x−5)+4x
(x−1)(x−2)(x−4)(x−5)+x(x−1)(x−2)(x−3)(x−5)+3x(x−1)(x−2)(x−3)(x−4)}{x(x−1)(x−2)(x−3)(x−4)(x−5)}
niech (x−1)(x−2)(x−3)=t
niech (x−4)(x−5)=m
| 3tm+x(x−2)(x−3)m+4x(x−1)(x−3)m+4x(x−1)(x−2)m+xt(x−5)+3xt(x−4) | |
| |
| xtm | |
na razie tyle wyślę, musiałem to na razie tak zapisać, bo forum nie czytało tego nawet jako
ułamka, bo był taki długi, jak widać wyżej
26 mar 21:01
wredulus_pospolitus:
Szkolniak −−−− co do zadania 1 i propozycji Milusiej ....
postaraj się zapisać w postaci (a−b) oraz (a+b) te dwa nawiasy na których się zatrzymałeś
26 mar 21:05
salamandra: Nie wiem czy w ogóle dobrze próbuję
26 mar 21:05
Mila:
x2−5x=t i do przodu
26 mar 21:17
Mila:
salamandra nie idź tą drogą. Przeczytaj 20:40.
26 mar 21:21
salamandra: | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| , o to chodzi, żeby tak ustawić i |
| x−1 | | x−4 | | x | | x−5 | | x−2 | | x−3 | |
kombinować?
26 mar 21:39
Mila:
Tak. Parami sprowadź do wspólnego mianownika.
Najpierw założenia.
26 mar 21:47
salamandra: D: R \ {0,1,2,3,4,5}
| (x−4)+(x−1) | | 3(x−5)+3x | | 4(x−3)+4(x−2) | |
| + |
| + |
| = |
| (x−1)(x−4) | | x(x−5) | | (x−2)(x−3) | |
| | 2x−5 | | 3(2x−5) | | 4(2x−5) | |
= |
| + |
| + |
| |
| | (x−1)(x−4) | | x(x−5) | | (x−2)(x−3) | |
t=2x−5
wstawiać i sprowadzać do wspólnego?
26 mar 22:08
Eta:
Wyłącz (2x+5) przed te ułamki
i dalej jak podpowiada Mila
26 mar 22:09
Patryk: Wykaż,że liczba : 20202+(2020*2019)2+20212
jest kwadratem liczby naturalnej <−−−−−− próbowałem to rozpisać, męczyłem się 15 min i wciąż
nic, na maturze od razu zostawił bym "takie" zadanie
26 mar 22:10
salamandra: w jaki sposób mam je wyłączyć, skoro jeszcze nie mam sprowadzone do wspólnego mianownika?
26 mar 22:12
Mila:
| | 1 | | 3 | |
(2x−5)*[ |
| + |
| +...]=.. |
| | x2−5x+5 | | x2−5x | |
26 mar 22:16
salamandra: no przecież!
| | 1 | | 3 | | 4 | |
(2x−5)*[ |
| + |
| + |
| ] |
| | x2−5x+5 | | x2−5x | | x2−5x+6 | |
t=x
2−5x
t≠0 i t≠ 5
t≠−5, t≠−6
| | 1 | | 3 | | 4 | |
(2x−5)*[ |
| + |
| + |
| ]= |
| | t+5 | | t | | t+6 | |
| | 1*t*(t+6) | | 3(t+5)(t+6) | | 4t(t+5) | |
(2x−5)*[ |
| + |
| + |
| = |
| | t(t+5)(t+6) | | t(t+5)(t+6) | | t(t+5)(t+6) | |
| | t2+6t+3t2+33t+90+4t2+20t | | 8t2+59t+90 | |
=(2x−5)*[ |
| =(2x−5)*[ |
| ] |
| | t(t+5)(t+6) | | t(t+5)(t+6) | |
| | 8t2+59t+90 | |
(2x−5)*[ |
| ]=0 |
| | t(t+5)(t+6) | |
i tu wychodzi coś bardzo brzydkiego, gdzie popełniłem błąd?
26 mar 22:27
Eta:
Nie ma "brzydkich" liczb , tak jak i "brzydkich" kobiet
26 mar 22:29
salamandra: z drugim się zgodzę, ale z tym pierwszym jestem gotów na polemikę
26 mar 22:30
26 mar 22:33
salamandra:
26 mar 22:35
Eta:
Idź na dobrą herbatkę

( bo ja właśnie idę
26 mar 22:36
AHQ: To ja dorzucę jeszcze coś od siebie (może być już na jutro)
Rozwiąż równanie :
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| =1 |
| (x+5)(x+6) | | (x+6)(x+7) | | (x+7)(x+8) | | (x+8)(x+9) | |
26 mar 22:37
Mila:
Tam się pomyliłam, nie ten klawisz wcisnęłam.
(x−1)*(x−4)=x
2−5x+4
równanie :
26 mar 22:38
salamandra: Już za dużo herbat dzisiaj wypiłem
Eta
26 mar 22:38
Mila:
Herbatki były z prądem?
26 mar 22:40
salamandra: Wczoraj była z prądem, z
wredulusem ponad 5h na wysokich obrotach było prawdopodobieństwo
obalane
26 mar 22:42
Patryk: Ja preferuję wodę
26 mar 22:43
salamandra: | | 3 | | 1 | | 4 | |
(2x−5)*[ |
| + |
| + |
| ]=0 |
| | t | | t+4 | | t+6 | |
| | 5 | | 3(t+4)(t+6)+t(t+6)+4t(t+4) | |
x= |
| v |
| =0 |
| | 2 | | t(t+4)(t+6) | |
| | 3t2+30t+72+t2+6t+4t2+16t | |
|
| =0 |
| | t(t+4)(t+6) | |
t≠{0,−4,−6}
| | 3t2+30t+72+t2+6t+4t2+16t | |
|
| =0 ⇔ |
| | t(t+4)(t+6) | |
⇔3t
2+30t+72+t
2+6t+4t
2+16t=0
8t
2+52t+72=0/ : 4
2t
2+13t+18=0
| | 5 | | 3 | | 9 | | 1 | |
x= |
| v −2=2x−5 ⇒ x= |
| v − |
| =2x−5 ⇒ x= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
26 mar 22:50
Eta:
@
AHQ
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| (x+5)(x+6) | | x+5 | | x+6 | |
...............
26 mar 22:50
AHQ: @
Eta Znam rozwiązanie − dałem tylko tutaj kolegom podobne zadanko do poprzednich
26 mar 22:58
AHQ: Ale jasne, należy rozłożyć na ułamki proste bądź zauważyć taką zależność

Co ciekawe − zadanie pochodzi z finału jakiegoś konkursu maturalnego.
26 mar 23:01
salamandra: to w końcu ja mam dobry wynik czy Wolfram?

?
26 mar 23:06
Mila:
| | 9 | |
t=−2 i t=− |
| zgadza się |
| | 2 | |
x
2−5x=t⇔
Zmęczony jesteś i błednie wykorzystałeś wartości t.
26 mar 23:12
salamandra: Nie wiem czemu to wstawiłem do 2x−5 .......
26 mar 23:14
Mila:
AHQ, podobne zadanie było w zadaniach "Diamentowy indeks" i kiedyś na maturze.
26 mar 23:14
Mila:
Dobranoc

Miło się pracowało z ambitnymi maturzystami i nie tylko
26 mar 23:16
AHQ: Masz na myśli tę olimpiadę ?
26 mar 23:18
salamandra: Dobranoc
26 mar 23:31